National

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre modul de răspândire a tulpinii africane

Publicat: 21 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre modul de răspândire a tulpinii africane
Colonelul afirmă că situația este în momentul de faţă una „extrem de complicată”, pentru că valul 4 de Covid-19 este unul foarte agresiv

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a afirmat că tulpina africană a Sars-CoV-2 nu ar avea aceeași putere de răspândire ca cea a tulpinii britanice.

„Ieri a fost o zi în care am simţiţi că putem câştiga această cursă împotriva pandemiei. Avem peste 800.000 persoane vaccinate, din care majoritatea vaccinate şi cu doza a doua. Avem o rată mare de peste 90% de utilizare a dozelor recepţionate. În martie putem deschide noi locuri pentru programare.

Cu cât ne vaccinam mai mulţi reducem probabilitate că virusul să acumuleze noi mutatatii. Spre deosebire de tulpina britanică, nu anticipam ca tulpina africană este o tulpină care se va extinde rapid. Peste 200.000 de doze din vaccinul Pfizer ar urma să ajungă mâine în România”, a declarat Valeriu Gheorghita.

În luna aprilie ar putea începe a treia etapă de vaccinare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheroghiță, a declarat că pentru etapa a treia de vaccinare înscrierile vor putea începe din luna martie a anului curent.

Listele de așteptare vor fi lansate inițial iar, uleterior în luna aprilie, primele persoane aflate pe aceste liste vor fi vaccinare.

„Probabil că în aprilie, undeva la jumătate lunii aprilie, vom începe și a treia etapă de vaccinare. Vom pune în funcțiune la jumătatea lunii martie această listă de așteptare, persoanele vor putea să se programeze. Să se înscrie pe acea listă de așteptare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

În funcție de numărul de vaccinuri care vor fi livrate în România vor fi deschide listele de așteptare de pe platforma de vaccinare.

România nu mai are nicio doză de vaccin de la Moderna!

Conform informațiilor furnizate de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, medicului Valeriu Gheorghiță, România a rămas fără doze din vaccinul de la Moderna.

În săptămâna următoare sunt programate să ajungă în țară 79.000 de doze care ar fi dedicate rapelului. De asemenea medicul a vorbit despre reacțiile adverse și eficiența vaccinului de la Astra Zeneca.

”În acest moment, din dozele recepţionate de la Moderna, circa 78.000 de doze, peste 77.000 deja au fost administrate persoanelor care s-au programat la vaccinare. Pot să vă spun că în stocuri nu mai avem nicio doză de la Moderna. Urmează săptămâna viitoare să primim următoarea tranşă pe luna februarie şi ultima, de la compania Moderna, de aproximativ 79.000 de doze ceea ce înseamnă că nu le vom da pentru utilizare, ci vor fi stocate pentru a asigura rapelul.

Vorbesc de luna februarie. În luna martie urmează să primim probabil în două tranşe diferite aproximativ 230.000 – 240.000 de doze, dar nu avem încă un calendar confirmat”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în cursul serii de vineri.

Adauga un comentariu