Actualitate

Corina Crețu, europarlamentar a prezentat cum se vede de la Bruxelles mega-scandalul de corupție din Parlamentul European în cadrul „Dezbaterii Zilei” – programul BZI LIVE – VIDEO

Publicat: 21 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Corina Crețu europarlamentar a prezentat cum se vede de la Bruxelles mega-scandalul de corupție din Parlamentul European în cadrul Dezbaterii Zilei - programul BZI LIVE - VIDEO
Corina Crețu, europarlamentar PRO România

Europarlamentarul Corina Crețu a discutat la „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre scandalul de corupție ce a cuprins întreaga Europă și anume cum vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită cu sacoșa.

Corina Crețu la „Dezbaterea Zilei”

În ediția de miercuri, 21 decembrie a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, europarlamentarul Corina Crețu a explicat cum stau lucrurile de fapt în acest caz de corupție din Parlamentul European și cum încrederea oamenilor în politicieni și respectiv politică, începe să scadă. Totodată, europarlamentarul PRO România spune că ar trebui organizată o anchetă pentru a se stabili pe ce criterii a fost numită în funcție Eva Kaili.

„Trăim momente cruciale de care va depinde viitorul nostru. Deci pe lângă aceste crize suprapuse pe care le trăim le gate de război, de explozia prețurilor la alimente, de explozia prețurilor la energie și gaze. Avem și această lipsă de încredere din cauza acestui scandal ce a apărut în Parlamentul European. Noi, în general, suntem foarte controlaţi de modul în care cheltuim aceşti bani. Și în legătură cu asistenții, și în legătură cu sumele.. Dar iată că se dezvăluie acum că oameni, precum doamna aceasta, care potrivit regulamentului, nu avea ce să caute în funcţia de vicepreşedinte a PE, şi v-o spun ca om care a fost vicepreşedinte PE. Dar am avut o delegație de 16 oameni atunci, pentru că se mergea pe puncte, conta ce delegație avea acel om în spate. Iar doamna aceasta făcea parte dintr-o delegație ce avea în spate doi oameni.

Deci și aici este un semn de întrebare pe care nu-l ridică nimeni, cum a ajuns doamna aceasta vicepreședinte al PE. În ciuda regulilor, a fost pandemia întradevăr și nu a mai participat atât de activ la luarea deciziilor, și s-a făcut această chestiune ce pune în pericol credibilitatea construcției europene. Pentru că nu poți tu, ca Parlament European, să dai verdicte și să spui… și bineînțeles că premierul Orban a speculat și a spus ‘Bună dimineața, PE, mă bucur că sunteți foarte îngrijorați de corupția din Ungaria, când voi cărați valize cu bani…’.

Sincer, eu cred că trebuie făcută o analiză la sânge și în primul rând, grupurile politice să își păstreze regulile.

Eu am colegi despre care am citit acum că au 10-15 job-uri pe lângă cele din Parlamentul European, deci este absolut inadmisibil, conflicte de interese… Eu mi-am luat ore la Academia de Studii Economice cu ora, 65 de lei, impozabil, pentru că Academia de Studii Economice din București a introdus această materie foarte necesară, legată de politica regională, ca să atenueze discrepanțele economice și am întrebat de 10 ori dacă pot preda plata cu ora pentru 65 de lei și sincer, avem niște crize europene europene suprapuse cu crizele naţionale care duc la o nemulţumire foarte mare”, a spus Corina Crețu.

Corina Crețu: „Nu am văzut un sondaj privind europarlamentarii europeni”

Totodată, europarlamentul Corina Crețu subliniază cât de important este votul fiecărui cetățean, pentru că doar ei, o dată la 4, sau chiar 5 ani pot face o diferență. Cu toate că suntem îndoctrinați pe premisa ‘tot cine vor ei o să fie la putere’, oamenii trebuie să conștientizeze că de fapt o mai mare prezență la vot va face diferența. Iar adevărul este că avem nevoie de aleși pregătiți, specializați pentru acele funcții, să nu fie doar numiți politic.

„Dar apelul meu către oameni este să se uite totuși la ceea ce ne-a adus Uniunea Europeană. Pentru că, cu toate frustrările noastre și neîmplinirile, faptul că suntem în UE și în NATO ne face să fim cumva siguri.

Pentru că uite, vorbeam cu cineva din Republica Moldova ce mi-a spus că în momentul în care trece Prutul, se simte în siguranță.

Noi acum vedem ce a însemnat intrarea în NATO. Dreptul la liberă circulație, Moldova are o diasporă extraordinar de mare, care nu are dreptul pentru copiii lor și genarațiile care vin după noi, să cadă în capcana aceasta de naționalism și a celor care solicită ieșirea României din UE. Păi eu vă spun că este un val invers, care s-a văzut acum cu Schengen, care dorește ieșirea noastră din UE. Și noi ce vom rămâne, o frunză în vânt?

Noi trebuie să ne ținem cu dinții de ceea ce am obținut. E adevărat, Schengen a fost o nedreptate şi un eşec al diplomaţiei româneşti, în mod clar. Dar pentru asta, oamenii trebuie să fie conștienți, din ultimul sat și din ultima comună a acestei țări, orice om care va da votul său în 2024, nu-l va da doar pentru primar. Îl va da și pentru cei PE. Indiferent dacă oamenii vor sta acasă, vor vota alţii în locul lor, pentru că România tot 32 de locuri va avea în PE șie important să fie oameni care cunosc mecanismele europene, legislația europeană și care au și făcut ceva pentru România.

Pentru că se fac tot felul de sondaje, dar nu am văzut un sondaj privind europarlamentarii europeni”, a conchis Corina Crețu.

Adauga un comentariu