Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Coronavirus în săli de fitness? Ce a arătat un studiu
Coronavirus în săli de fitness? Ce a arătat un studiu

Coronavirus în săli de fitness? Ce a arătat un studiu

27 iun. 2020, 11:49,
în Sanatate

Coronavirus în săli de fitness? Un studiu academic la scară largă a ajuns la concluzia că nu există „amenințarea creșterii COVID-19” la instalațiile de fitness, chiar și atunci când are loc un antrenament intensiv.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Oslo, condusă de profesorul Michael Bretthauer, a investigat transmisia SARS-CoV-2 (virusul responsabil pentru COVID-19) – și dacă este atribuită sălii de sport. „Studiul nostru nu a aratat nici o transmitere de virus sau o crestere a bolii COVID-19, care a fost legata de deschiderea facilitatilor de acest gen”, a spus Bretthauer.

Cercetarea – prima de acest fel din Europa – a studiat 3.764 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, care nu aveau COVID-19 si comorbidități relevante. Aproximativ jumătate (1.896) dintre oameni au primit acces la vizite în săli de sport, în timp ce cealaltă jumătate (1.868) – un grup de control – nu.

Primii au primit acces la cinci săli de sport – SATS Sjølyst și CC Vest (două cluburi de sănătate deținute de gigantul de fitness nordic SATS), STOLT Stovner și Rommen (ambele operate de lanțul de gimnastică STOLT Trening) și EVO Bryn (o sală de gimnastică deținută și operată de Grupul EVO Fitness).

Facilitățile au fost deschise începând cu 22 mai 2020 special pentru studiu – în timp ce Norvegia era încă în izolare – iar activitățile disponibile la sălile de sport au inclus servicii pe care cluburile le-ar oferi în mod normal, de la podelele de gimnastică până la antrenamente de grup (inclusiv spinning și yoga).

Coronavirus în săli de fitness?

Cei care vizitează o sală de gimnastică au trebuit să respecte regulile de prevenire a virusului elaborate de Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Acestea includ distanțarea socială (un metru pentru exerciții pe podea, doi metri pentru exercitii de intensitate ridicată), precum și igiena sporită a mâinilor și a suprafeței, în timp ce toate stațiile de antrenament au fost dotate cu dezinfectanți. De asemenea, personalul a controlat accesul la săli de sport, pentru a asigura măsuri la distanță și a evita supraaglomerarea. Încăperile erau deschise, dar dușurile și saunele erau închise.

Echipa de cercetare a testat apoi fiecare persoană pentru SARS-CoV-2, prin prelevare auto-administrată nazo-orofaringiană și spută după două săptămâni.

În grupul care s-a antrenat la o sală de gimnastică, 81,8% s-au antrenat cel puțin o dată și 38,5% au vizitat o sală de șase ori mai mult, restul fiind cuprins între aceste două măsuri.

Din 3.016 persoane care au facut testele PCR SARS-CoV-2, a existat un test pozitiv, dar, desi individul pozitiv a făcut parte din „grupul de gimnastică”, nu au vizitat sala de sport înainte de testarea pozitivă și urmărirea contactului a constatat că fuseseră de fapt infectat la locul lor de muncă.

În timpul studiului de trei săptămâni, nu au existat vizite în ambulatoriu sau internări in spital din cauza COVID-19 în niciun grup.

În plus, din 91 de angajați care au lucrat la centrele de instruire în perioada de încercare și au acceptat să furnizeze date, 83 (91,2%) au fost testati pentru SARS-CoV-2 și niciunul nu a fost pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2024
06 decembrie 2024