Prima pagină » Actualitate » Coronavirusul loveşte un cămin de bătrâni din Sibiu: 60 de persoane, testate pozitiv cu Covid-19
Coronavirusul loveşte un cămin de bătrâni din Sibiu: 60 de persoane, testate pozitiv cu Covid-19

Coronavirusul loveşte un cămin de bătrâni din Sibiu: 60 de persoane, testate pozitiv cu Covid-19

09 oct. 2020, 12:00,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Încă un focar uriaș a fost înregistrat, vineri, la Sibiu, în rândul beneficiarilor de servicii de la Căminul de Persoane Vârstnice din oraș. Direcția de Sănătate Publică Sibiu a identificat vineri un focar de COVID-19 în cadrul Căminul pentru Persoane Vârstnice Sibiu, informează Mediafax.

„Focarul a evoluat cu un număr de 60 de cazuri până în prezent. Toate cele 60 de cazuri sunt din rândul beneficiarilor”, au transmis reprezentanții autorităților sanitare.

Aici a fost demarată o anchetă epidemiologică. O echipă medicală se află la căminul din Sibiu pentru evaluarea stării de sănătate a tuturor pacienților.

La Spitalul Militar din Iași, de mai bine de o lună, se stinge un focar! Celelalte unități medicale din Iași au tratat pacienții în timp ce stingeau focarele

Din data de 11 august, Spitalul Militar din Iași a fost desemnat unitate medicală suport COVID-19. Această „titulatură” a fost respectată doar pe hârtie, căci în realitate lucrurile au stat cu totul și cu totul altfel. Încă din primele săptămâni, conducerea spitalului spunea celorlalte unități suport COVID-19 că nu au locuri libere și că lucrează la capacitate maximă. Cu greu au reușit medicii să mai strecoare câte un pacient în acest spital. În urmă cu mai bine de o lună, reprezentanții unității medicale au anunțat că o parte din personalul angajat care îngrijea pacienții cu coronavirus a fost infectat.

De atunci s-au închis porțile. Celelalte unități suport COVID-19 din Iași au fost nevoite să se descurce singure. Autoritățile, analizând întreaga situație și neputând, practic, să oblige conducererea unității medicale să primească pacienții cu COVID-19, au desemnat o altă unitate suport COVID-19. Astfel, weekendul trecut, într-o situație extrem de tensionată, Clinica II Medicală de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, cu 65 de locuri, a devenit unitate suport COVID-19, deși acest spital îngrijește și operează pacienți din toată regiunea Moldovei.

Col. Aurelian Corneliu Moraru: „După ce am depistat focarul de infecție cu COVID-19 în rândul angajaților, am avut nevoie de o reorganizare”

Cele 16 paturi puse la dispoziție de Spitalul Militar din Iași pentru pacienții cu COVID-19 stau goale de mai bine de o lună. Managerul unității spitalicești spune că, după ce a depistat focarul de infecție cu COVID-19, a fost nevoie de o reorganizare a activității medicale. Dezinfecția a fost făcută imediat după ce a fost depistat focarul și nimeni nu înțelege ce înseamnă această „organizare” în condițiile în care toate celelalte spitale din Iași care au avut focare de COVID-19, chiar și în rândul personalului, au găsit soluții de continuare a activității.

„Încercăm să primim pacienții cu COVID-19 cât se poate de repede. După ce am depistat focarul de infecție cu COVID-19 în rândul angajaților, am avut nevoie de o reorganizare. Am avut probleme legate de focar, legate de contacții direcți, a trebuit să facem dezinfecție. Sperăm să revenim la normal cât se poate de repede”, spune COL. MED. DRD. Aurelian Corneliu Moraru, comandant la Spitalul Clinic Militar de Urgență din Iași.

Ce promitea conducerea Spitalului Militar din Iași în urmă cu două luni și ce s-a realizat de atunci

Încă din luna august, când Spitalul Militar din Iași a devenit unitate suport COVID-19, conducerea spitalului anunța că deși au pregătit doar 16 paturi pentru pacienții cu coronavirus, ar putea extinde locurile. Din păcate, de două luni acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, dar nu se mai internează niciun pacient. Cele 16 locuri stau libere de mai bine de o lună.

„Am pregătit momentan 16 paturi pentru pacienții cu coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii. Noi îi vom prelua de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și-i vom transfera la Spitalul Militar. Momentan vom interna 16 pacienți, dar pe măsură ce ne vom obișnui cu toate procedurile specifice, vom putea interna până la 30-40 de pacienți. Circuitele epidemiologice sunt strict separate, iar pacienții cu COVID-19 vor intra într-un pavilion separat de cei non-Covid”, spunea în luna august col. Aurelian Corneliu Moraru, comandant la Spitalul Militar din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024