Local

Numai la Iași putea exista o asemenea situație! Spitalul Militar din Iași, alocat pentru tratarea pacienților cu COVID-19 stă gol! În tot acest timp, celelalte spitale suport sunt pline

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Numai la Iași putea exista o asemenea situație Spitalul Militar din Iași alocat pentru tratarea pacienților cu COVID-19 stă gol În tot acest timp celelalte spitale suport sunt pline
Spitalul Militar de Urgență din Iași

Spitalul Militar din Iași a fost desemnat unitate suport COVID-19 în urmă cu două luni. De mai bine de o lună, această unitate medicală nu a mai internat niciun pacient cu coronavirus, deși avea disponibile 16 paturi. Pentru că nu se găsea o altă soluție, autoritățile au decis ca Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași să devină unitate suport COVID-19.

Situație greu de imaginat la Iași! În timp ce toate spitalele suport COVID-19 sunt arhipline, iar medicii abia mai fac față numărului extrem de mare de pacienți, Spitalul Militar din Iași, unitate medicală desemnată suport COVID-19, nu primește de mai bine de o lună niciun pacient cu coronavirus. Conducerea spitalului explică această situație prin existența unui focar în rândul angajaților care lucrau cu pacienții cu coronavirus. De mai bine de 4 săptămâni, această unitate medicală nu a îngrijit niciun pacient cu COVID-19. Pentru că nu mai primeau suportul Spitalului Militar din Iași și pentru că nu mai existau locuri disponibile în celelalte unități suport COVID-19 din Iași, autoritățile au decis ca Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, prin Clinica II Medicală, să devină spital suport. Asta în condițiile în care acest spital îngrijește pacienți din întreaga regiune a Moldovei și are un flux extrem de mare de pacienți.

La Spitalul Militar din Iași, de mai bine de o lună, se stinge un focar! Celelalte unități medicale din Iași au tratat pacienții în timp ce stingeau focarele

Din data de 11 august, Spitalul Militar din Iași a fost desemnat unitate medicală suport COVID-19. Această „titulatură” a fost respectată doar pe hârtie, căci în realitate lucrurile au stat cu totul și cu totul altfel. Încă din primele săptămâni, conducerea spitalului spunea celorlalte unități suport COVID-19 că nu au locuri libere și că lucrează la capacitate maximă. Cu greu au reușit medicii să mai strecoare câte un pacient în acest spital. În urmă cu mai bine de o lună, reprezentanții unității medicale au anunțat că o parte din personalul angajat care îngrijea pacienții cu coronavirus a fost infectat.

De atunci s-au închis porțile. Celelalte unități suport COVID-19 din Iași au fost nevoite să se descurce singure. Autoritățile, analizând întreaga situație și neputând, practic, să oblige conducererea unității medicale să primească pacienții cu COVID-19, au desemnat o altă unitate suport COVID-19. Astfel, weekendul trecut, într-o situație extrem de tensionată, Clinica II Medicală de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, cu 65 de locuri, a devenit unitate suport COVID-19, deși acest spital îngrijește și operează pacienți din toată regiunea Moldovei.

Col. Aurelian Corneliu Moraru: „După ce am depistat focarul de infecție cu COVID-19 în rândul angajaților, am avut nevoie de o reorganizare”

Cele 16 paturi puse la dispoziție de Spitalul Militar din Iași pentru pacienții cu COVID-19 stau goale de mai bine de o lună. Managerul unității spitalicești spune că, după ce a depistat focarul de infecție cu COVID-19, a fost nevoie de o reorganizare a activității medicale. Dezinfecția a fost făcută imediat după ce a fost depistat focarul și nimeni nu înțelege ce înseamnă această „organizare” în condițiile în care toate celelalte spitale din Iași care au avut focare de COVID-19, chiar și în rândul personalului, au găsit soluții de continuare a activității.

„Încercăm să primim pacienții cu COVID-19 cât se poate de repede. După ce am depistat focarul de infecție cu COVID-19 în rândul angajaților, am avut nevoie de o reorganizare. Am avut probleme legate de focar, legate de contacții direcți, a trebuit să facem dezinfecție. Sperăm să revenim la normal cât se poate de repede”, spune COL. MED. DRD. Aurelian Corneliu Moraru, comandant la Spitalul Clinic Militar de Urgență din Iași.

Ce promitea conducerea Spitalului Militar din Iași în urmă cu două luni și ce s-a realizat de atunci

Încă din luna august, când Spitalul Militar din Iași a devenit unitate suport COVID-19, conducerea spitalului anunța că deși au pregătit doar 16 paturi pentru pacienții cu coronavirus, ar putea extinde locurile. Din păcate, de două luni acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, dar nu se mai internează niciun pacient. Cele 16 locuri stau libere de mai bine de o lună.

„Am pregătit momentan 16 paturi pentru pacienții cu coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii. Noi îi vom prelua de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și-i vom transfera la Spitalul Militar. Momentan vom interna 16 pacienți, dar pe măsură ce ne vom obișnui cu toate procedurile specifice, vom putea interna până la 30-40 de pacienți. Circuitele epidemiologice sunt strict separate, iar pacienții cu COVID-19 vor intra într-un pavilion separat de cei non-Covid”, spunea în luna august col. Aurelian Corneliu Moraru, comandant la Spitalul Militar din Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Cred că am trimis ultimul pacient la Spitalul Militar în urmă cu o lună”

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, unitate medicală COVID-19, nici nu-și amintește când a trimis ultimul pacient către Spitalul Militar din Iași. Tot ceea ce știe medicul ieșean este că unitatea medicală a avut de manageriat un focar, un focar care în mod normal ar fi putut fi stopat în maximum câteva zile.

„Cred că am trimis ultimul pacient la Spitalul Militar în urmă cu o lună. Știu că au avut un focar de infecție cu COVID-19 în rândul cadrelor medicale care îngrijeau pacienții cu coronavirus și de atunci nu au mai putut primi niciun pacient. Celelalte unități medicale suport COVID-19 lucrează la capacitate maximă, iar secțiile de Terapie Intensivă sunt pline”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Dr. Vasile Cepoi: „Cred că există o reticență a personalului medical care este desemnat să lucreze cu pacienții cu COVID-19 în a-și ajuta colegii din sistem”

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Iași face lumină în toată această situație creată de Spitalul Militar din Iași. Reprezentanții instituției, după lungi discuții purtate cu conducerea Spitalului Militar din Iași, au ajuns la o concluzie.

„Cred că există o reticență a personalului medical care este desemnat să lucreze cu pacienții cu COVID-19 în a-și ajuta colegii din sistem. Am purtat discuții cu managerul unității medicale și a spus că a blocat activitatea din cauza focarului de infecție cu COVID-19 pe care l-au avut în urmă cu ceva vreme. A promis, însă, că va face tot posibilul să primească pacienții cu COVID-19 cât mai curând”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a internat deja primii 51 de pacienți, în timp ce Spitalul Militar stă cu paturile libere de mai bine de o lună

Ieri, la Iași s-au raportat 193 de noi îmbolnăviri cu COVID-19. La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, în clinica II Medicală, erau deja internați 51 de pacienți pe cele 65 de locuri puse la dispoziție pentru pacienții diagnosticați cu coronavirus. Asta în timp ce, în fiecare zi, în ambulatoriul spitalului se prezintă între 600 și 800 de pacienți, iar la Unitatea de Primiri Urgențe a aceleiași unități medicale se prezintă la fiecare 24 de ore, în medie, 200 de pacienți care au o urgență medicală. Mai mult decât atât, în această unitate medicală se fac intervenții chirurgicale salvatoare de viață pentru sute de pacienți din toată Regiunea Moldovei. Decizia autorităților de a transforma acest spital în unitate suport COVID-19 a venit pentru că celelalte unități suport COVID-19 nu mai aveau locuri disponibile, iar Spitalul Militar din Iași nu mai interna pacienții cu coronavirus.

Adauga un comentariu