Stiri medicale

Iată de ce coronavirusul ucide mai mulți bărbați decât femei

Publicat: 26 mart. 2020

Coronavirusul ucide mai mulți bărbați. Fumatul, alcoolul, starea generală de sănătate slabă: cercetătorii spun că aceștia sunt unii dintre factorii care ar putea explica de ce mai mulți bărbați par să moară de coronavirus decât femeile.

În țări precum Italia, bărbații reprezintă aproape 60% dintre persoanele care au fost testati pozitiv și peste 70% dintre cei care au murit, potrivit Institutului Național de Sănătate (ISS).

Chiar și în țări precum Coreea de Sud, unde proporția de femei care s-au testat pozitiv pentru virus este mai mare decât cea a bărbaților, aproximativ 54% din decesele raportate sunt printre bărbați.

Dar, în timp ce oficialii din domeniul sănătății încep să ia notă de aceste cifre uluitoare, Statele Unite nu dezvăluie datele la nivel național, care sunt cruciale pentru a înțelege cine este cel mai vulnerabil la virus, potrivit unei analize CNN.

Dr. Deborah Birx, coordonatoarea acestei crize de la Casa Albă, a declarat vineri la o informare de presă: „Din Italia vedem o altă tendință. Că mortalitatea la bărbați pare să fie de două ori mi mare la fiecare grup de vârstă decat la femei”.

Date împărțite pe sexe

În colaborare cu Global Health 50/50, un institut de cercetare care examinează inegalitatea de gen în sănătatea globală, CNN a analizat datele disponibile public din 20 de țări cu cel mai mare număr de cazuri confirmate de Covid-19 în momentul colectării datelor – 20 martie.
Scopul a fost de a vedea de ce bărbații par să moară mai mult decât femeile.

Din aceste 20 de țări, doar șase au furnizat date defalcate pe sexe atât pentru cazuri confirmate, cât și pentru decese – China, Franța, Germania, Iran, Italia și Coreea de Sud. Alte șapte au furnizat aceste date doar pentru numărul de cazuri confirmate. Nu au putut fi localizate date dezagregate pe sexe pentru țările rămase. Cercetarea a fost trimisă spre publicare și nu a fost încă revizuită de la egal la egal.

Pentru toate țările pentru care CNN a reusit sa adune date – care acoperă aproape un sfert din populația lumii – s-a constatat că bărbații aveau 50% mai multe șanse decât femeile să moară după ce au fost diagnosticați cu Covid-19.

Coronavirusul ucide mai mulți bărbați

Deși sunt parțiale și incomplete, rezultatele evidențiază ceea ce experții în sănătate publică avertizează de ceva vreme, afirmând că nu este doar biologie, ci și comportamente de gen – diferitele moduri în care bărbații și femeile își duc viața – care pot juca un rol semnificativ în rata de mortalitate diferită pentru bolile respiratorii.

„Când analizăm datele, ceea ce vedem este că în fiecare țară cu date dezagregate pe sexe, există o rată mai mare de 10% și 90% a mortalității în rândul persoanelor diagnosticate cu Covid dacă sunt bărbați în comparație cu femeile”, spune Sarah Hawkes, profesor de sănătate publică globală la University College London (UCL) și co-director al Global Health 50/50.

„Dacă aș concepe ghiduri clinice, aș dori foarte mult să înțeleg de ce unii oameni par să aibă un risc mult mai mare de mortalitate decât alții. S-ar putea duce, de exemplu, la o diferență în modul în care administrăm ghidurile clinice în rândul persoanelor care au condiții de sănătate preexistente care duc la risc de deces împreună cu cei cu boli pulmonare cronice, care sunt mai susceptibili a fi bărbați.”

De asemenea, Hawkes a menționat că raportarea datelor dezagregate pe sexe despre epidemii a fost solicitată de Organizația Mondială a Sănătății din 2007, dar multe țări nu reușesc să facă acest lucru.loading...

Adauga un comentariu