Sport

Cosmin Olăroiu, omul momentului în China! Shanghai SIPG, colosul pe care Jiangsu Suning l-a detronat. De ce performanța românului este atât de importantă

Publicat: 03 nov. 2020
Jiangsu Suning, echipa antrenată de Cosmin Olăroiu, a produs o surpriză uriașă în semifinalele Superligii chineze
Cosmin Olăroiu

Jiangsu Suning a reușit o performanță incredibilă și a eliminat-o pe Shanghai SIPG, în semifinalele campionatului chinez

Jiangsu Suning, echipa antrenată de Cosmin Olăroiu, a produs o surpriză uriașă în semifinalele Superligii chineze și, după 1-1 în meciul tur, a bătut-o pe Shanghai SIPG chiar la ea acasă. Deși a fost condusă la pauză și a jucat în inferioritate numerică încă din minutul 57, Jiangsu Suning a revenit incredibil și s-a impus cu 2-1.

Cosmin Olăroiu, omul momentului în China

„Față în față cu imposibilul”. Acesta era titlul preview-ului din presa chineză a partidei Shanghai SIPG – Jiangsu Suning, manșa retur a semifinalelor campionatului din China. Părea într-adevăr imposibil pentru trupa lui Cosmin Olăroiu să rupă tridentul SIPG-Evergrande-Guoan, care a dominat campionatul din această țără.
Explicația părea destul de simplă și presa chineză tindea să creadă că Jiangsu pornea clar cu șansa a doua în fața formației din Shanghai. Cu un lot evaluat la 57 de milioane de euro (dublu față de Jiangsu Suning), Shanghai SIPG este echipa cel mai bine cotată a campionatului și gruparea care plătește în acest moment cele mai mari salarii din China.

Jiangsu Suning este deținută practic de Guvernul Chinez

Formația este deținută practic de Guvernul Chinez, care are o cotă de 61.07% din acțiunile asupra Shanghai International Port Group, principalul sponsor al echipei antrenate de Vitor Pereira. Pe scurt, SIPG este operatorul exclusiv al tuturor terminalelor publice din Portul Shanghai. Totodată, SIPG este unul dintre principalii acționari ai Băncii Shanghai și ai Băncii Poștale de Economii din China. Oamenii-cheie care conduc SIPG sunt Gu Jinshan și Xu Yuan Chen, doi dintre cei mai influenți chinezi.

Din 2015, SIPG s-a implicat la formația locală a orașului, care în ultimii cinci ani a fost antrenată pe rând de Sven Goran Eriksson, Andre Villas Boas și acum de Vitor Pereira. Shanghai SIPG a cucerit în 2018 titlul, iar un an mai târziu Supercupa, în condițiile în care a promovat în prima ligă chineză abia în 2013. Este considerat al cincilea club din Asia conform ranking-ului internațional, în spatele lui Al Hilal, formație antrenată de Răzvan Lucescu. Dar este primul club din China prezent în top 10.

Shanghai SIPG este obligată să plătească cele mai mari salarii din campionat

La nivel de lot, Shanghai SIPG este obligată să plătească cele mai mari salarii din campionat, pentru că are și cei mai cunoscuți fotbaliști din SuperLigă. Adică pe brazilienii Oscar, Hulk și Ricardo Lopes, pe fostul jucător de la Manchester City, Aaron Mooy și pe starul austriac, Marko Arnautovic. Chiar și cei mai buni fotbaliști din China evoluează la SIPG. Sau, o parte dintre ei. Spre exemplu, brazilianul naturalizat Elkeson a ajuns la Guangzhou Evergrande dintr-un motiv incredibil: chinezii au vrut să echilibreze campionatul!

Guangzhou este a doua echipă a campionatului chinez cu o cotă de piață de aproape de 50 de milioane de euro. Beijing Sinobo Guoan are o cotă de 43 de milioane de euro. Trio-ul care conduce campionatul chinez este urmat ca și cotă de piață de Dalian, formație antrenată de Rafa Benitez, iar apoi vine Shandong Luneng.
Abia apoi vorbim și de Jiangsu Suning, al cărui lot este evaluat la 25 de milioane de euro. Cu atât mai mare este performanța lui Olăroiu, care are șansa incredibilă de a juca finala campionatului din China.

Adauga un comentariu