Stiri medicale

Covid-19: 7 lucruri de știut despre vaccinul Johnson & Johnson

Publicat: 03 mart. 2021
vaccin anti-Covid-19
În toate centrele de vaccinare din județul Iași s-au administrat 82.732 doze de vaccin împotriva COVID-19 de la începutul campaniei (27 decembrie) și până acum. În ultimele 24 de ore au fost administrate 1.442 doze de vaccin, din care 1.415 de persoane au primit prima doză, iar 27 persoane au fost vaccinate cu a doua doză

Un al patrulea vaccin împotriva Covid-19 ar trebui să fie disponibil în curând în Franța. Acesta este vaccinul Johnson & Johnson, care ar trebui să ajungă la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie, a explicat Agnès Pannier-Runacher, ministrul responsabil pentru industrie. Dar ce știm despre acest ser? Eficiență, conservare, preț?

Trei vaccinuri împotriva Covid-19 sunt disponibile în prezent în Franța: cele de la Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Un al patrulea ser ar trebui autorizat în curând: vaccinul Johnson & Johnson. Acest lucru a fost anunțat duminică, 28 februarie, de Agnès Pannier-Runacher, ministrul delegat responsabil cu industria. Acesta ar trebui să fie aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente la începutul lunii martie și să fie disponibil în Franța „la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie, deoarece există un termen limită pentru producerea dozelor”, a spus ministrul.

În Statele Unite, primele doze ale acestui vaccin ar trebui să fie disponibile de marți, 2 martie. Și dintr-un motiv întemeiat: sâmbătă, 27 februarie, a fost autorizat in regim de urgenta de către Food and Drug Administration (FDA) pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Vaccinul Johnson & Johnson ar fi eficient 66%

Într-o declarație recenta, Johnson & Johnson a anunțat că vaccinul său a fost „66% eficient în prevenirea Covid-19 moderat până la sever, la 28 de zile după vaccinare”. Cu toate acestea, ar fi 85% eficient împotriva formelor severe de boală. Dar eficacitatea altor vaccinuri împotriva infecției cu coronavirus? Cea a vaccinului Pfizer/BioNTech este estimata la 95%, cea a vaccinului Moderna la 94,1% și cea a vaccinului AstraZeneca la 70,4%.

Ar fi eficient și în cazul variantelor

Odată cu circulația variantelor britanice, sud-africane și braziliene ale coronavirusului, îngrijorarea crește. O întrebare rămâne: sunt vaccinurile actuale eficiente împotriva acestor mutații? Johnson & Johnson spune că vaccinul său protejează și împotriva noilor variante:

„Protecția a fost în general uniformă (…) în toate variantele și regiunile studiate, inclusiv în Africa de Sud, unde aproape toate cazurile de Covid-19 (95%) s-au datorat infecției cu o variantă din Sars-CoV-2”, se poate citi într-un comunicat de presă, potrivit Femme Actuelle.

Acesta este un vaccin vectorial viral

La fel ca vaccinul AstraZeneca, vaccinul Johnson & Johnson este vector viral, ceea ce înseamnă că folosește un virus nepatogen pentru a declanșa un răspuns imun. Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna utilizează tehnologia ARN messenger. Nu constă în injectarea unui virus inactivat, ci își propune să facă corpul să producă fragmente de agenți infecțioși care declanșează răspunsul imun.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează in doză unică

Știm deja ca două doze de vaccinuri sunt necesare pentru a fi protejati de Covid-19. Această a doua injecție trebuie să aibă loc la 21 de zile după prima în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, 28 de zile mai târziu în cazul vaccinului Moderna și între 28 și 84 de zile în cazul vaccinului AstraZeneca. Dar Johnson & Johnson? Acest vaccin necesită o singură doză.

Poate fi păstrat la frigider

Una dintre constrângerile asociate cu unele vaccinuri Covid-19 se referă la modul în care sunt stocate. De aceea, vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie păstrat la -70°C, în timp ce cel al Moderna trebuie păstrat între -25 și -15°C. Serul Johnson & Johnson poate fi păstrat la frigider între 2° și 8°C.

Acest vaccin va fi parțial fabricat în Franța

Sanofi a anunțat că va produce vaccinul Johnson & Johnson in site-ul său Marcy-l’Etoile (Auvergne-Rhône-Alpes).

Vaccinul Johnson & Johnson este ieftin

6,93 euro. Acesta este prețul vaccinului Johnson & Johnson, potrivit Sunday Journal. Prin urmare, este mai puțin costisitor decât cel al Moderna, vândut cu 15 euro doza, decat cel al Pfizer/BioNTech, vândut 15,50 euro doza. Vaccinul AstraZeneca se vinde cu 2 euro doza.

Adauga un comentariu