Medicamente

Covid-19: antidepresivul fluvoxamina poate încetini progresia bolii

Publicat: 13 ian. 2021
femeie care ia o pastila
Aparține clasei de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei

În prezent, nu există tratamente care pot încetini progresia coronavirusului în organism, dar sunt în curs numeroase studii pe baza de molecule deja cunoscute. Printre acestea se numără fluvoxamina, un antidepresiv utilizat în mod obișnuit.

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) lansează un studiu pentru a confirma efectele asupra Covid-19 ale unui antidepresiv prescris frecvent, fluvoxamina. Considerat sigur și ieftin, aparține clasei de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Este utilizat în special pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsive (TOC). Acest medicament ar putea încetini progresia simptomelor și reduce leziunile pulmonare, conform rezultatelor inițiale (publicate în noiembrie anul trecut în Jurnalul Asociației Medicale Americane) obținute pe animale și într-un studiu mic de 150 de persoane.

Acest nou studiu la scară mai mare va implica un grup de pacienți cu infectati cu noul coronavirus (dar care nu sunt spitalizați), care au un factor de risc legat fie de vârsta lor (40 de ani sau mai mult), fie de un istoric medical (boli de inimă, astm, supraponderalitate, hipertensiune arterială, diabet). Participanții vor primi fie fluvoxamină, fie un placebo, împreună cu un termometru și un contor de saturație a oxigenului. Starea lor va fi atent monitorizată în perioada de studiu de 90 de zile.

Studiul va stabili dacă antidepresivul „reduce riscul de a dezvolta dificultăți severe de respirație, de a avea nevoie de oxigen și de a fi internat din cauza Covid-19 și va vedea dacă scade simptomele persistente”, spun oamenii de știință canadieni. Primele rezultate sunt așteptate în primăvară.

Adauga un comentariu