Este probabil ca purtarea pe scară largă a măștii FFP2 să încetinească răspândirea epidemiei Covid-19? În orice caz, politica Germaniei ar putea face utilizarea sa obligatorie pe tot teritoriul tării în zilele următoare.
Confruntată cu apariția unor variante mai contagioase ale Covid-19, situația s-a deteriorat considerabil în Germania de câteva săptămâni. Pentru a reduce contaminarea, guvernul ia în considerare acum generalizarea purtării măștii FFP2. Mască de protecție respiratorie,protejează purtătorul împotriva inhalării picăturilor și particulelor suspendate în aer. Masca chirurgicală este menită să prevină proiecția picăturilor emise de purtător către anturaj. Devenită obligatorie începând cu 18 ianuarie în Bavaria în transportul public, magazine, piețe sau la cabinetul medical, masca FFP2 ar putea deveni noul standard în toată Germania.
Este probabil ca purtarea pe scară largă a măștii FFP2 să încetinească răspândirea epidemiei Covid-19?
În Franța de exemplu, utilizarea măștilor FFP2 este rezervată în principal îngrijitorilor care efectuează proceduri invazive în sfera respiratorie a pacienților suspectați sau confirmați cu Covid-19. Dar în alte țări, precum Spania sau Portugalia, purtarea acestui tip de mască este mult mai frecventă.
Pentru Fabien Squizani, membru al Consiliului Superior pentru Sănătate Publică din Franta, această măsură ar fi „excesivă”. „Sunt concepute pentru îngrijire, nu trebuie purtate permanent, chiar dacă le prescriem persoanelor vulnerabile”, a declarat biologul pentru Journal du Dimanche. Utilizarea măștii FFP2 este supusă unor reguli foarte stricte și, dacă nu este corect ajustată sau slab adaptată, nu protejează mai mult decât o mască chirurgicală.
Arnaud Fontanet, epidemiolog și membru al Consiliului științific francez, consideră că „FFP2 acoperă fața puțin mai bine, dar este puțin mai greu de purtat. Deocamdată, trebuie să continuăm să fim foarte stricti în port, mai ales în locuri închise”. De asemenea, specialistul precizează că nimic nu indică pentru moment faptul că apariția de noi variante a modificat modurile de transmitere a virusului.
Măștile FFP2, mai eficiente, dar și mai scumpe
În Germania, controversa se umflă deja cu privire la inegalitățile care ar rezulta în mod inevitabil din generalizarea purtării măștii FFP2 în toată țara. Deoarece dacă acest tip de mască, purtată corespunzător, este într-adevăr mai eficientă în protejarea împotriva virusului, este, de asemenea, mult mai scumpă, de până la șase ori mai mult decât o mască chirurgicală. Guvernul german precizează că cei mai defavorizați vor putea primi gratuit măști FFP2. Dar, după cum observă revista farmaceutică Pharmazeutische Zeitung, statul regional Bavaria a comandat doar 2,5 milioane de măști FFP2… pentru 13 milioane de locuitori.