Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: cele 3 puncte comune ale celor care transmit virusul
Covid-19: cele 3 puncte comune ale celor care transmit virusul

Covid-19: cele 3 puncte comune ale celor care transmit virusul

16 feb. 2021, 19:05,
în Sanatate

Unii oameni sunt mai predispuși decât alții să transmită Covid-19. Cercetătorii de la Harvard au identificat 3 factori care cresc riscul transmiterii coronavirusului.

Considerând că Covid-19 urmează modelul altor epidemii de boli infecțioase, in care aproximativ 18% dintre cei infectați sunt responsabili de 80% din transmiterea bolii, cercetătorii de la Universitatea Harvard (SUA) au evaluat particulele de aerosoli expirate de 194 de voluntari. Această analiză le-a permis să le împartă în diferite grupuri, variind de la „super-transmitere” (cel puțin 159 particule de virus pe litru de aer) la „transmitere slabă”.

Covid-19: cele 3 puncte comune ale celor care transmit virusul

Dacă cercetătorii nu au găsit nicio corelație cu sexul (bărbații și femeile transmit virusul în același mod), au găsit totuși 3 factori comuni pentru „super-transmitatorii” virusului: un indice ridicat de masă corporală, vârsta (de asemenea, mai mare) și nivelul de infecție Covid-19.

Când vorbim, tusim, strănutăm… producem un flux rapid de aer provenind din căile respiratorii superioare și expirând picături respiratorii.

„Gura de aer peste stratul subțire de mucus care acoperă căile respiratorii poate rupe suprafața mucusului în picături mici în același mod în care stranuturile puternice îl fac să se rupă și să se pulverizeze pe suprafațe”, explică cercetătorii, potrivit Top Sante.

Studiul lor a constatat că mai multe particule au fost expirate pe măsură ce infecția a progresat de către persoanele obeze și vârstnice.

„Dar, deși rezultatele noastre arată că tinerii și persoanele cu IMC normal tind să genereze mult mai puține picături decât persoanele în vârstă și persoanele obeze, ele arată, de asemenea, că fiecare dintre noi, atunci când este infectat cu Covid-19, poate risca să producă o cantitate mare de picături respiratorii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *