Medicamente

Covid-19: ferește-te de consumul de somnifere!

Publicat: 01 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 ferește-te de consumul de somnifere
Consumul de somnifere a crescut, iar specialistii avertizeaza asupra efectelor negative ale acestor tipuri de medicamente.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Ottawa raportează că 50% dintre cei chestionați au suferit de insomnie in timpul epidemiei de Covid-19. In aceste conditii, consumul de somnifere a crescut, iar specialistii avertizeaza asupra efectelor negative ale acestor tipuri de medicamente.

Insomnie, dificultăți de a adormi, anxietate… epidemia globală Covid-19 a afectat somnul oamenilor din întreaga lume. În Canada, un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Ottawa relevă faptul că 50% dintre cei chestionați au suferit de insomnie și tulburări de anxietate inca de la începutul acestei pandemii. O problemă de sănătate confirmată de mai multe studii, cercetările publicate în Journal of Sleep Research raportează, de asemenea, o creștere accentuată a consumului de somnifere în ultimul an.

Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa au efectuat un sondaj pe 5.525 de canadieni. Această cercetare a fost efectuată în timpul primului val al epidemiei Covid-19. Astfel, au observat că epidemia a provocat tulburări de somn la jumătate din cei chestionati.

„Am identificat trei tipuri de profiluri: cei care dorm mai mult, cei al căror program de somn a fost amânat și cei care dorm mai puțin decât înainte de pandemie”, a rezumat Rébecca Robillard, cercetător, profesor asistent, la Școala de Psihologie de la Universitatea din Ottawa și autorul principal al acestui studiu. Modificări ale somnului care nu sunt fără consecințe asupra sănătății mintale, în special in conditii de stres crescut și depresie.

Covid-19: ferește-te de consumul de somnifere!

Cercetătorul subliniază că unele persoane sunt mai vulnerabile la tulburările de somn:

„Se pare că afectează în mod disproporționat femeile, persoanele cu familii și responsabilități de îngrijire. Aceste tulburări au avut, de asemenea, un impact asupra persoanelor cu ore de trezire matinale, niveluri mai mari de stres, consum mai mare de alcool și expunere la televizor”. Tulburări care afectează și angajații și pacienții cu boli cronice.

Deci, pentru a limita consumul de somnifere cât mai mult posibil, cercetătorul recomandă să vă ridicați din pat la aceeași oră în fiecare dimineață și să efectuați ritualuri relaxante înainte de a merge la culcare. În plus, pentru un somn de bună calitate, se recomandă și evitarea cofeinei și a alcoolului înainte de culcare. În Franța de exemplu, consumul de tranchilizante și somnifere a crescut cu 5 până la 8% în timpul celui de-al doilea val al Covid-19. O evoluție care reflectă probabil impactul psihologic semnificativ al epidemiei Covid-19 și consecințele sale sociale, profesionale și economice.

Adauga un comentariu