Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19, gripă sau răceală: cum se face diferența
Covid-19, gripă sau răceală: cum se face diferența

Covid-19, gripă sau răceală: cum se face diferența

06 nov. 2020, 12:32,
în Sanatate

Febra, dureri de cap, oboseala, curgerea nasului, tuse: sunt toate simptome care vă pot face să vă gândiți la gripă, Covid-19 sau chiar la nazofaringită (răceală). Aceste trei boli virale sunt uneori dificil de diferențiat. Covid-19, gripă sau răceală: iata cum putem face totusi diferența!

In sezonul rece, epidemia de gripă sezonieră și circulația crescută a rinovirusurilor pot complica și mai mult diagnosticul de Covid-19. De unde știi dacă simptomele tale sunt legate de răceală, gripă sau infecție cu noul tip de coronavirus?

Cum se diferențiază simptomele gripei, Covid-19 și răcelii obișnuite?

Poate fi dificil să faceți diferente dintre gripă, Covid-19 sau o infecție cu rinovirus (care cauzează ceea ce este cunoscuta sub numele de răceală comună) pe baza unui diagnostic clinic simplu.

Fiecare dintre aceste boli este legată de un virus specific

Gripa este legată de virusul gripal tip A sau B (familia Orthomyxoviridae). Covid-19 este legat de noul coronavirus SARS-CoV-2 (familia Coronaviridae). Răceala obișnuită (nazofaringita) este în general legată de un rinovirus (familia Picornavirus), din care există sute de variante și care rămâne limitat la nas și gât; circulă mai mult sau mai puțin pe tot parcursul anului, mai ales în septembrie / octombrie, înainte de epidemiile de gripă.

Intensitatea simptomelor, un factor de luat în calcul

Rinovirusurile circulă pe tot parcursul anului, motiv pentru care uneori puteți răci la mijlocul verii. De cele mai multe ori, provoacă o răceală simplă, care se instalează încet și poate duce la congestie și curgere a nasului, strănut, dureri de cap, dureri în gât și oboseală ușoară timp de trei până la cinci zile.

Se întâmplă uneori si ca pacienții să prezinte febră mare care sugerează un sindrom asemănător gripei sau chiar o apariție a Covid-19. La fel, unii oameni trec prin gripă sau Covid-19 foarte usor, chiar dacă prezinta sau nu simptome.

Principalul factor care diferențiază clinic răceala de gripă și Covid-19 este intensitatea simptomelor. Majoritatea pacienților cu infecție cu rinovirus sunt capabili să lucreze, să-și îndeplinească sarcinile zilnice. Acest lucru se întâmplă mai rar atunci când un pacient suferă de gripă sau Covid-19.

Gripa sau Covid-19: le putem distinge clinic?

Gripa, cauzată de virusurile gripale de tip A și de tip B se manifestă de obicei cu febră mare, frisoane, cefalee, dureri musculare (rigiditate) și tuse uscată. Unii pacienți pot avea nasul infundat sau chiar durere în gât.

Toate aceste simptome apar brusc și persistă timp de trei până la șapte zile, cel mai frecvent iarna și primăvara devreme, în timpul unei perioade epidemice. Dacă pacientul a fost vaccinat, el poate dezvolta în continuare semne mult mai ușoare ale virusului la care a fost expus.

Covid-19 poate provoca aceleași simptome (care apar treptat – nu brusc – și mai puțin specifice): febră, tuse persistentă, pierderea gustului, pierderea mirosului, oboseală, dureri de corp, cefalee, durere în gât, dificultăți de respirație. Mai rar, pacienții pot prezenta congestie nazală, diaree și chiar simptome neurologice sau dermatologice.

Pre-diagnosticarea Covid-19 trebuie susținută de un test virologic RT-PCR care poate detecta ARN-ul coronavirusului (moștenirea genetică a acestuia).

Anosmia (pierderea mirosului) și ageusia (pierderea gustului) pot apărea la pacienții cu Covid, precum și la pacienții cu răceli severe sau la pacienții cu gripă. Singura diferență este că, la Covid-19, pierderea mirosului pare să apară imediat, în timp ce în alte boli virale, pare treptată.

Timpul de incubație a fiecărei boli

Perioada de incubație pentru un rinovirus variază de obicei între 48 și 72 de ore. In caz de gripa, timpul de incubație (timpul dintre infecție și debutul primelor simptome ale unei boli) variază. La copii, este în jur de 7 zile. La adulți, dureaza mai mult ca 3 sau 4 zile. În cazul Covid-19, acest lucru este mai dezbătut. De obicei, durează 3 până la 5 zile, dar se poate extinde până la 14 zile. Ceea ce este și mai dezbătut este durata contagiozității. Gripa s-ar putea răspândi mai repede decât Covid-19. Prin urmare, este necesar să se aplice riguros procedurile de barieră, mai ales că perioada de incubație este, în general, asimptomatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024