Stiri medicale

Covid-19: Potrivit șefului OMS, un vaccin nu va fi suficient pentru a eradica epidemia

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 Potrivit șefului OMS un vaccin nu va fi suficient pentru a eradica epidemia
viitoarele vaccinuri să nu fie "perfecte" și că "nu oferă suficientă protecție sau că există efecte secundare

Viitorul vaccin împotriva Covid-19 va pune capăt epidemiei care a afectat întreaga lume încă din decembrie anul trecut? Potrivit directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, vaccinarea nu va fi suficienta pentru a eradica epidemia, ci doar va completa celelalte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui.

Perspectiva unui vaccin pare să se apropie. Luni, 16 noiembrie, Moderna a anunțat că vaccinul său este eficient in proportie de 94,5%. Cu puțin timp înainte, Pfizer și Biontech au dezvăluit că au efectuat o primă analiză intermediară a studiului clinic de fază 3 și au obținut rezultate promițătoare: vaccinul lor va fi eficient 90%.

Alte vaccinuri mai avansate includ AstraZeneca, care va dezvălui în curând rezultatele fazei 3 a studiului său clinic. Potrivit laboratorului, acest vaccin ar putea fi implementat la scurt timp după Crăciun. Sanofi a anunțat, de asemenea, că a obținut rezultate convingătoare la sfârșitul fazei 2 a studiului clinic privind vaccinul său și a dezvăluit că acesta ar putea fi disponibil din iunie 2021.

Vaccinul nu va fi suficient pentru a eradica epidemia: va completa celelalte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui

Va fi suficientă administrarea viitoare a unui vaccin pentru a învinge epidemia? Nu, potrivit directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. La ultimul consiliu executiv al instituției, acesta a spus că un vaccin „va completa celelalte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”.

Pentru a-și argumenta punctul de vedere, Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că toate cantitățile de vaccin vor fi limitate la început.

„Prin urmare, îngrijitorii, persoanele în vârstă și cei cu risc vor avea prioritate și sperăm că acest lucru va reduce numărul de decese și va permite sistemelor de sănătate să reziste”, a detaliat el.

Asadar, vaccinarea nu va fi accesibilă întregii populații, ceea ce „va lăsa totuși o mulțime de posibilități pentru ca virusul să funcționeze”, a adăugat șeful OMS.

Covid-19: este posibil ca vaccinul să nu fie perfect

În septembrie, directorul european al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a avertizat deja pe această temă:

„Aud tot timpul: Vaccinul va fi sfârșitul epidemiei. Bineînțeles că nu! Nici nu știm dacă vaccinul va fi eficient în toate părțile populației. Unele semne pe care le primim este că va fi eficient pentru unii, dar nu și pentru alții”, a explicat el.

O opinie împărtășită de mai mulți medici, precum virusologul Christian Drosten, considerat principalul expert în coronavirus din Germania. În octombrie, el a subliniat deja posibilitatea ca viitoarele vaccinuri să nu fie „perfecte” și că „nu oferă suficientă protecție sau că există efecte secundare care împiedică recomandarea lor tinerilor”. Acesta este motivul pentru care vigilența va fi întotdeauna necesară, chiar și atunci când este disponibil un vaccin.

Adauga un comentariu