Stiri medicale

Covid-19: previziunile OMS privind sfârșitul epidemiei

Publicat: 03 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 previziunile OMS privind sfârșitul epidemiei
Până astăzi, 28 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.051.779 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 983.040 de pacienți au fost declarați vindecați

Epidemia Covid-19 se va încheia în curând? Când putem reveni la viața normală? Aceste întrebări au fost pe buzele tuturor de la începutul pandemiei și mulți oameni speră să se pună capăt acestui virus în 2021. Dar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), coronavirusul nu va fi învins în acest an.

Previziunile pentru sfârșitul epidemiei de coronavirus variază în funcție de experți. Unii epidemiologi au prezis că revenirea la viața normală va fi posibilă în această vară cu vaccinuri împotriva virusului, în timp ce alții au pariat pe sfârșitul crizei de sănătate din această toamnă. Dar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pare de neimaginat să scapi de coronavirus până la sfârșitul anului.

Anul 2021 nu va marca sfârșitul epidemiei Covid-19, potrivit OMS

„Ar fi foarte prematur și, cred, nerealist să credem că vom termina cu acest virus până la sfârșitul anului. (…) Dar cred că ceea ce putem face este să limităm, dacă suntem deștepți, spitalizările, decesele și tragediile asociate acestei pandemii”, a declarat dr. Michael Ryan, directorul problemelor de urgență sanitară de la OMS, în cadrul unei conferințe de presă, pe 1 martie. El a semnalat că „trebuie să ne separăm în minte dacă controlăm virusul sau dacă virusul ne controlează. În acest moment, virusul este cel care ne controlează”.

Covid-19: OMS vrea să mențină transmisia virusului scăzută

Potrivit lui Michael Ryan, obiectivul OMS este de a menține transmisia virusului redusă, de a ajuta la prevenirea apariției variantelor de coronavirus și de a reduce numărul pacienților afectați. El a explicat că imunizarea lucrătorilor din sănătate și a celor mai expuși riscului va „înlătura frica și tragedia”.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat dorința ca fiecare țară din lume să poată începe imunizarea lucrătorilor din sănătate în primele 100 de zile ale anului.

Acesta a dorit să salute efectuarea primelor vaccinuri efectuate în Africa, mai precis în Ghana și Coasta de Fildeș, datorită dispozitivului Covax.

„Este încurajator să vezi lucrătorii din domeniul sănătății din țările cu venituri mici începând să se vaccineze, dar este regretabil că acest lucru se întâmplă la aproape trei luni după ce unele dintre țările mai bogate și-au început campaniile de vaccinare„, a spus el.

„Este regretabil faptul că unele țări continuă să acorde prioritate vaccinării adulților mai tineri și mai sănătoși, cu un risc mai mic de îmbolnăvire în propriile populații, în locul lucrătorilor din domeniul sănătății și al persoanelor în vârstă din alte părți”, s-a lamentat șeful OMS.

Adauga un comentariu