Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: un studiu raportează pierderea mirosului în 86% din cazurile ușoare
Covid-19: un studiu raportează pierderea mirosului în 86% din cazurile ușoare

Covid-19: un studiu raportează pierderea mirosului în 86% din cazurile ușoare

07 ian. 2021, 12:00,
în Sanatate

O echipă medicală a analizat simțul mirosului pacienților folosind 16 monstre de parfum. Rezultatele au fost analizate la 30 și 60 de zile și apoi la șase luni după infecția inițială. Studiul a raportat o pierdere a mirosului în 86% din cazurile ușoare de Covid-19.

Pierderea mirosului este semnătura Covid-19? Se pare ca da! Un studiu recent a concluzionat că simțul mirosului redus sau disfuncția mirosului este unul dintre cele mai frecvente simptome ale virusului. Noua cercetare publicata în Journal of Internal Medicine a analizat prevalența și vindecarea la pacienții cu diferite grade de severitate a infectiei cu noul tip de coronavirus.

În acest studiu efectuat pe 2581 de pacienți din 18 spitale europene, prevalența raportată de pacient a disfuncției olfactive a fost de 85,9% în cazurile ușoare de Covid-19, 4,5% în cazurile moderate și 6,9% în cazuri severe si critice. Durata medie a disfuncției olfactive raportată de pacienți a fost de 21,6 zile. Chiar mai îngrijorător, aproape un sfert dintre pacienții afectați au spus că nu și-au recăpătat simțul mirosului la 60 de zile după ce l-au pierdut.

Pierderea mirosului în 86% din cazurile ușoare de Covid-19 dupa o lungă recuperare

În plus, evaluările clinice obiective au identificat disfuncție olfactivă la 54,7% din cazurile ușoare de Covid-19 și 36,6% din cazurile moderate până la critice. La 60 de zile și 6 luni, 15,3% și 4,7% dintre acești pacienți nu și-au recuperat obiectiv simțul mirosului.

„Disfuncția olfactivă este mai răspândită în formele ușoare de Covid-19 decât în ​​formele moderate până la critice, iar 95% dintre pacienți își recuperează simțul mirosului la 6 luni de la infecție”, a declarat autorul principal, profesorul Jérôme Lechien de la Universitatea Paris Saclay, potrivit Sante Magazine.

Pacienții cu forme ușoare sunt cei care nu au prezentat niciun semn de pneumonie virală sau hipoxie și care, în general, și-au revenit acasă. În schimb, cazurile severe au necesitat tratament spitalicesc.

Pacienții mai tineri pot avea o rată mai mare de anosmie decât persoanele în vârstă. Pentru a obține aceste rezultate, pacienții au fost testați cu 16 stilouri parfumate și analizați la 30 și 60 de zile, apoi la șase luni de la infecția inițială. Principala ipoteză care stă la baza prevalenței mai mari a anosmiei in formele usoare de COVID-19 este reprezentata de diferențele în răspunsul imun la infecție, explică Lechien.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`