Stiri medicale

Covid-19: vaccinurile previn transmiterea virusului? Noi studii răspund

Publicat: 04 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 vaccinurile previn transmiterea virusului Noi studii răspund
Dintre persoanele care se infectează după vaccinare, se pare că încărcăturile virale sunt mai mici decât la persoanele infectate care nu au fost vaccinate.

Campania de vaccinare Covid-19 a început în decembrie anul trecut. În timp ce mai multe studii au demonstrat eficacitatea vaccinurilor, o întrebare a rămas fără răspuns până acum: oamenii care au fost vaccinați mai pot prinde virusul și infecta pe alții? O nouă lucrare oferă câteva răspunsuri.

„Există o întrebare extrem de importantă cu privire la vaccinarea împotriva Covid și anume aceea dacă vaccinurile previn transmiterea.” Așa a spus în februarie Alain Fischer, președintele Consiliului de orientare a strategiei de vaccinare din Franta. Pentru a răspunde la această întrebare, mai multe studii au analizat acest subiect. Vestea bună este că, dacă rezultatele acestei lucrări sunt de crezut, vaccinurile anti-Covid reduc într-adevăr transmiterea virusului.

Vaccinul Covid-19: o posibilă reducere a transmisiei?

Un studiu realizat „în viața reală” de Institutul de Cercetări Clalit (Israel) și publicat pe 24 februarie în New England Journal of Medicine a urmărit 596.618 persoane care au primit vaccinul Pfizer în Israel și le-au comparat cu persoanele nevaccinate. Rezultat: vaccinul a redus cazurile simptomatice cu 94%. Riscul de infecție asimptomatică a fost redus cu 90% la șapte zile după injectarea celei de-a doua doze.

Constatări care ar putea avea un impact asupra transmiterii virusului. „Dintre persoanele care se infectează după vaccinare, se pare că încărcăturile virale sunt mai mici decât la persoanele infectate care nu au fost vaccinate. Sarcinile virale mai mici conduc cel mai probabil la un risc redus de transmitere”, poate fi citit pe site-ul New England Journal of Medicine, potrivit Femme Actuelle.

Menținerea gesturilor de barieră rămâne esențială

Alte cercetări efectuate de Ministerul israelian al Sănătății și Pfizer au fost transmise în special pe 19 februarie de Reuters. Ei arată, de asemenea, că vaccinul Pfizer / BioNTech reduce transmiterea virusului. Acest vaccin ar reduce riscul de infecție cu 93,7% la persoanele simptomatice și cu 89,4% la persoanele asimptomatice. Cu toate acestea, această lucrare nu a fost încă publicată și nu a fost evaluată de colegi.

Lucrarea efectuată de spitalul israelian Chaim Sheba și publicată pe 18 februarie în revista The Lancet merge în aceeași direcție. Ea dezvăluie că, din cei 7.214 angajați ai spitalului care au primit o primă doză de vaccin Pfizer / BioNTech, a existat o scădere de 85% a cazurilor simptomatice în decurs de 15 până la 28 de zile și o reducere de 75% a cazurilor asimptomatice.

„Fie că este vorba de o reducere de 75% sau 90%, nu contează, este o scădere semnificativă a transmisiei„, a declarat pentru Reuters Michal Linial, profesor de biologie moleculară la Universitatea Ebraică. „Aceasta înseamnă nu numai că persoana vaccinată este protejată, ci și ca inocularea protejează mediul lor”, a adăugat el.

Pentru a reduce transmisia Covid-19, este încă esențial să se mențină gesturile de barieră. Datorită „măsurilor de barieră, îi veți proteja pe ceilalți”, a explicat președintele Haute Autorité de Santé (HAS) Franta, Dominique Le Guludec pe RMC și BFMTV, pe 4 ianuarie.

Adauga un comentariu