National

Reacție adversă severă după administrarea dozei de rapel cu vaccinul Pfizer/BioNTech! Iată ce declară autoritățile – UPDATE

Publicat: 22 feb. 2021
doza-vaccin-anti-covid
La nivelul județului Iași, pentru campania de vaccinare prioritară a personalului din învățământ s-au înscris 842 de persoane. Centrele în care se va efectua vaccinarea sunt 7: 3 fiind în municipiul Iași - Casa Corpului Didactic Iași, UMF Iași, Clinica Almedra Iași- , unul în Târgu-Frumos -Centrul 2 Târgu –Frumos de la Casa de Cultură -, iar  trei sunt în mediul rural -centrele de vaccinare din Ciurea, Vlădeni și Țibănești

O persoană care s-a vaccinat anti-COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore, a avut o reacție adversă severă. În momentul de față, persoana se află sub supraveghere medicală.

UPDATE: Precizări privind reacția adversă după vaccinare

Pentru corecta informare a opiniei publice, privind reacția adversă severă post-vaccinală în investigare manifestată de un pacient în urma administrării celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19, informație comunicată și în bilanțul zilnic privind persoanele vaccinate din România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări, în baza informațiilor disponibile:

„Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au efectuat verificări în cazul unei persoane care a prezentat un eveniment advers sever, după administrarea dozei de rapel cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Potrivit datelor puse la dispoziție de DSPMB, este vorba despre un pacient în vârstă de 64 de ani, cu multiple boli cronice, aflat în procedură de dializă cronică, căruia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer (Comirnaty), la data de 26 ianuarie a.c., iar doza a II-a, în ziua de 16 februarie a.c., la un centru de vaccinare deschis în proximitatea cabinetului în care făcea dializă.

După rapel, pacientul a fost supravegheat conform procedurilor timp de 15 minute, perioadă în care starea sa de sănătate a fost bună. Ulterior, acesta s-a deplasat într-un corp alăturat al clădirii centrului de vaccinare pentru efectuarea ședinței de hemodializă. Înainte de începerea procedurii, pacientul prezenta o stare generală bună, cu ușoară dispnee și tensiune arterială crescută, simptomatologie asociată cu afecțiunile preexistente.

S-a decis începerea procedurii de hemodializă, însă în timpul acesteia, starea generală a pacientului sa agravat. Echipa medicală a intervenit imediat, l-a stabilizat și a solicitat transportul de urgență a pacientului la Spitalul Clinic de Urgență București. În prezent, starea de sănătate a pacientului este stabilă, conform informațiilor transmise, fiind atent monitorizat de cadrele medicale de specialitate din Secția Anestezie – Terapie Intensivă (ATI).

Pe baza informațiilor puse la dispoziție până în prezent, se concluzionează că deteriorarea stării pacientului este cauzată de progresia bolilor cronice de fond dezechilibrate anterior vaccinării. Astfel, asocierea cu vaccinarea reprezintă un eveniment coincident.”, informează Grupul de comunicare al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 ( CNCAV)

Știrea inițială

„Din informațiile pe care le deținem la acest moment, persoana respectivă s-a prezentat pentru primirea celei de a doua doze de vaccin. Persoana este cunoscută cu multiple afecțiuni cronice, făcea și dializă. Starea de sănătate s-a alterat, ulterior, in timpul ședinței de dializă. La acest moment se află sub supraveghere medicală”, transmite GCS.

Potrivit raportării oficiale, în ultimele 24 de ore au existat 200 de reacții comune și minore la vaccinare, din care 18 sunt reacții de tip local și 182 constau în reacții generale. Autoritățile precizează că 15 reacții sunt în curs de investigare, inclusiv cea severă.

Adauga un comentariu