Dacă vrem să îi surprindem pe cei dragi cu un preparat irezistibil în zilele cu restricții alimentare, ideal este un cozonac pufos de post. Acest desert fraged și aromat este ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat. Când vine vorba de preparatele de post, gopodinele se întrec în tot felul de idei. Iată rețeta tradițională cu care vei obține un cozonac de casă delicios.
Cozonac pufos de post
În zilele cu restricții alimentare putem să ne încântăm papilele gustative cu un cozonac pufos de post. Acesta se face după rețete diverse, în funcție de preferințe, iar dacă folosim câteva arome inedite, vom obține la final un preparat irezistibil și pe placul tuturor celor de la masă. Cozonacul pufos de post este alegerea perfectă, iar pentru ca succesul culinar să fie garantat trebuie să facem mai întâi un aluat fraged simplu.
Cozonacul pufos de post poate fi făcut cu nucă, rahat, stafide, dar la fel de bine poate fi pregătit cu suc de portocale pentru a oferi acestui deliciu un plus de savoare. Multe gospodine aleg rețeta de odinioară a bunicii pentru a pregăti un cozonac aromat, fraged și pufos. Pe lângă acest desert, putem să îi cucerim pe cei de la masă și cu alte rețete de post.
De exemplu, savurosul chec în două culori este alegerea perfectă la mesele festive, alături de alte bucate alese. Dacă ținem cont de câteva trucuri, la final vom obține un desert încântător.
Rețeta bunicii pentru cel mai bun cozonac de casă
Pentru deliciosul cozonac pufos de post vom avea nevoie de 500 g de făină, un pachet de drojdie, 300 ml de apă minerală, 80 ml de ulei, o esență de vanilie, coajă rasă de la o lămâie sau de la o portocală, 6 linguri de zahăr, 2 pliculețe de zahăr vanilat și un praf de sare, ingrediente necesare pentru aluat. Pentru umplutura de cozonac vom folosi 100 g de nucă măcinată, 3 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao, 50 g de stafide, esență de rom și 3 linguri de apă.
Mai întâi se cerne făina într-un vas mare apoi se adaugă drojdia împreună cu zahărul vanilat și un pic de sare apoi se amestecă bine totul. Apa minerală se amestecă împreună cu esența de vanilie, zahărul și coaja rasă de lămâie sau de portocală. Se mixează foarte bine până când zahărul se topește complet, apoi compoziția obținută se toarnă peste amestecul de făină. Se toarnă uleiul și se omogenizează din nou apoi se începe frământarea aluatului de cozonac. Se lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. După aceea se pregătește delicioasa umplutură pentru cozonac. Se macină 100 g de nucă și se amestecă cu zahăr, cacao, stafide, esență de rom și puțină apă.
Aluatul de cozonac se împarte în două pentru a forma un cozonac de post împletit. Prima bucată de aluat se întinde foarte bine sub formă de dreptunghi apoi se adaugă jumătate din umplutura cu nucă și se rulează ușor. La fel se procedează și cu cealaltă bucată de aluat. Cele două foi de aluat umplute cu nucă se împletesc pentru a forma un cozonac deosebit. Cozonacul se pune într-o tavă de copt unsă cu ulei. Se lasă 10 minute la dospit apoi se unge deasupra cu puțin ulei. Cozonacul de post se pune la cuptor timp de 35-40 de minute, iar după ce se rumenește ușor deasupra se scoate din cuptor și se lasă la răcit. După aceea se taie felii și se servește. Cu siguranță vom obține un adevărat deliciu.
Cozonacul pufos de post se face foarte ușor acasă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii succesul culinar va fi garantat. Acest preparat este ideal în zilele cu restricții alimentare, dar și ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un desert savuros.