National

Cozonac tradițional ca la bunica acasă: Secretul cozonacului perfect

Publicat: 05 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cozonac tradițional ca la bunica acasă Secretul cozonacului perfect
După ce cozonacul este gata, bunica îl scoate la răcit pe un grilaj

Dacă ți-ai petrecut vacanțele de sărbători la bunici la țară, cu siguranță ai mâncat cozonac tradițional. Acesta nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare, bunica mereu are grijă să prepare toate tipurile de cozonac, începând de la cozonacul cu stafide, și până la cozonac cu cacao.

Vine o zi în care fiecare gospodină trebuie să prepare un cozonac. În aceste momente își aduce aminte de cel mai bun cozonac din copilărie pregătit cu mare grijă de bunica. Rețeta folosită de bunica este una simplă, pe care o poate face chiar și cea mai tânără gospodină. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, iar timpul de coacere este unul foarte scurt.

felii de cozonac pe o farfurie langa un cozonac
Pentru a obține un cozonac tradițional pufos și gustos, se acoperă bolul în care se află aluatul frământat cu un prosop

Cea mai bună rețetă pentru cozonac tradițional: Cozonac cum doar bunica știe să-l facă

Cozonacul tradițional, poate fi pregătit la fel ca pe vremea bunicilor noastre, respectând doar câțiva pași foarte simpli. Un secret păstrat din moși-strămoși ce te va ajuta să pregătești cel mai delicioc cozonac este lega de frământare. Frământarea oferă cozonacilor acea pufoșenie căreia nu-i poți rezista.

Bunica prepară cozonacul tradițional folosind cel mai simplu și clasic mod. Pentru a pregăti aluatul ea folosește 600 g de făină albă de calitate superioară, pe care o cerne prin sită cu mare grijă. Bunica folosește lapte de casă proaspăt, călduț pe care îl amestecă cu făina albă.

După ce a mixat înt-un bol mare laptele și 100 g de făină, bunica adaugă și drojdia făcută acasă alături de zahărul tos. Pentru a obține culoarea galbenă a aluatului, ea folosește doar ouă de casă. Oule de casă au gălbenușurile mari și galbene ce nuanțează aluatul, dându-i o culoare foarte apetisantă și diferită de cozonacul din magazin.

cozonac taiat in doua pe o masa
Pentru a avea o culoare rumenită și foarte apetisantă, bunică unge cozonacul cu un gălbenuș de ou

Bunica adaugă și puțin vanilin lângă 5 gălbenușuri de ou, puțin unt topi și răcit pe geam, zahărul pudră și coaja de lămâie. Toate ingredientele bunica le amestecă cu mânuța ei. Ulterior, ea pune treptat și restul făinii, dar și praful de sare. După ce a pus toată făina, bunica începe să frământe aluatul. Aceasta este partea cea mai frumoasă din pregătirea unui cozonac tradițional. Timp de 10-12 minute cu ajutorul mâinilor aluatul se aduce la forma dorită.

Bunică acoperă aluatul cu un prosop brodat tradițional

Pentru a obține un cozonac tradițional pufos și gustos, bunica acoperă bolul în care se află aluatul frământat cu un prosop alb, curat, brodat tradițional. După ce îi potrivește un loc călduros în casă, ea lasă aluatul la dospit.

Timp de o oră până când aluatul își dublează volumul, bunica pregătește umplutura pentru cozonaci. Ea folosește un secret rămas din moși-strămoși pentru o umplutură foarte aromată. Praful de cacao și zahărul tos, bunica le amesteca separat ca să nu facă cocoloașe, apoi adăuga celelalte ingrediente.

După ce aluatul este gata, bunica îl împarte în 4 părți egale și fiecare parte o întinde cu ajutorul unui sucitor din lemn. Ulterior, potrivește cu grijă umplutura pe fiecare foaie în parte și rulează cozonacul. Uneori îl împletește, în funcție de dispoziția pe care o are.

mai multe felii de cozonac cu nuci
Aluatul pentru cozonac se frământă timp de 10-12 minute

După ce a rulat cele mai frumoase cozonace, bunica le aranjează frumos într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le mai lasă la dospit 45 de minute.

În timpul în care aluatul dospește pe tava acoperită, acesta crește foarte frumos. Pentru a avea o culoare rumenită și foarte apetisantă, bunică unge cozonacul cu un gălbenuș de ou. Tava de cozonaci se dă la cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

După ce cozonacul este gata, bunica îl scoate la răcit pe un grilaj. Ea nu-l taie fierbinte niciodată, deoarece acesta se încrudează. După ce s-a răcit complet, bunica îl taie felii cu foarte mare ușurință, felia păstrându-se întreagă.

Pentru a pregăti un cozonac tradițional ca la bunica acasă respectați pașii și vei reuși să obții cel mai gustos și aromat cozonac. Dacă ai rămas încântat de rețeta buncii, poți încerca să pregătești și cozonacul unguresc, sau cel care se desface fâșii. Iar dacă ești din zona Moldovei cu siguranță nu trebuie să ratezi rețeta de cozonac moldovenesc făcut de Mirela Vlaida.

 cozonac pufos taiat in jumatate pe o masa
Frământarea oferă cozonacilor acea pufoșenie căreia nu-i poți rezista
Adauga un comentariu