Economic Local

Creditele pentru cumpărături au devenit o modă printre ieșeni. Clienții se împrumută cu mii de euro pentru a le oferi apropiaților daruri de sărbători

Publicat: 01 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Creditele pentru cumpărături au devenit o modă printre ieșeni. Clienții se împrumută cu mii de euro pentru a le oferi apropiaților daruri de sărbători
Din nevoie, unii clienți ajung să le cumpere în rate celor dragi cadourile pentru Crăciun și Revelion

Ieșenii se împrumută tot mai mult în perioada Sărbătorilor de iarnă pentru a le putea oferi cadouri celor dragi. Nevoia, dar și frica de a nu rămâne fără economii îi determină chiar și pe cei cu dare de mână să cumpere produse pentru sărbători cu plata în rate. Sumele pe care ieșenii le împrumută sunt cuprinse între 200 și 60.000 de lei. În topul vânzărilor se află mașinile și mobilierul, dar și bijuteriile, tratamentele medicale, în special cele stomatologice, și ochelarii. Valoarea medie a împrumuturilor este de 3.000 și 4.000 de euro, iar rata medie ajunge la 500 de lei pe lună

Pentru a le oferi cadouri celor dragi în această perioadă, ieșenii apelează la instituții financiare. Compania TBI Pay este o asemenea instituție, care colaborează cu diferiți retaileri din Iași. Societatea finanțează prin contracte de credit cumpărăturile clienților, care își achiziționează în rate bunurile de la partenerii companiei.

„În această perioadă a crescut numărul de contracte pentru produse vândute în rate. Am avut și zile în care clienții au cumpărat bunuri în valoare de 40.000 de euro de la firmele cu care colaborează instituția noastră. Media este în jur de 7-10 contracte pe zi, în valoare totală de 15.000 de euro. Cel mai bine se vând produsele de mobilier, bijuteriile, electronicele, ochelarii și chiar autoturismele. Inclusiv articolele vestimentare pot fi achiziționate din magazine online plătind în rate, cu dobândă 0, pentru sume de până la 1.000 de lei. Am întâlnit în perioada aceasta și clienți care au cumpărat cadouri foarte scumpe pentru apropiații lor.

De exemplu, un tată i-a cumpărat fiicei sale, cu ocazia majoratului, un autoturism BMW X6, în valoare de 20.000 de euro. Clientul a achitat 10.000 de euro din economiile sale, iar compania noastră a finanțat ceilalți 10.000 de euro. Un alt ieșean i-a cumpărat soției sale un autoturism în valoare de 5.000 de euro. De altfel, activitatea funcționează mai bine decât în 2019 sau 2020. Clienții vin, își fac un credit, îl rambursează și, peste 30 de zile, se întorc la noi pentru un nou credit”, a explicat Loredana Munteanu, city manager în cadrul companiei TBI Pay.

Nevoia îi determină pe ieșeni să cumpere cadouri în rate

Ieșenii care cumpără cadouri în rate sunt, în general, pensionarii, dar există și salariați care apelează la astfel de metode. Pensia minimă acceptată este de 800 de lei, iar salariul minim acceptat pentru încheierea contractelor de credit este 1.100 de lei. Printre clienții companiei TBI Pay se află chiar și ieșeni înstăriți. Deși aceștia ar dispune de sumele necesare achiziționării bunurilor fără a apela la credite, ei aleg uneori să cumpere cadourile și bunurile mai scumpe plătind în rate.

„Am avut și angajați din IT, cu venituri de 20.000 de lei lunar, care au încheiat contracte cu noi. Clienții cu posibilități financiare mai mari aleg să cumpere bunuri de mare valoare, precum autoturismele, apelând la soluțiile noastre de finanțare, pentru că nu vor să achite deodată o sumă mare de bani. În perioada «Black Friday» a mers foarte bine comerțul online, poate chiar mai bine decât în magazinele fizice, din cauza restricțiilor de acces pe bază de certificat verde”, a mai explicat Loredana Munteanu.

Valoarea necesară pentru avansul creditelor a fost prezentată în edițiile precedente ale cotidianului BZI.

Ieșenii cumpără mai mult în rate față de anii precedenți

Ieșenii aleg să cumpere cadouri, bunuri de larg consum, autoturisme și articole de bricolaj plătind în rate, pentru nu-și cheltui economiile sau pentru că nu dispun de suma totală necesară achizițiilor. Cu toate acestea, apetitul pentru consum al ieșenilor pare să fi crescut.

„Anul acesta, afacerea merge mult mai bine decât acum 2 ani. Clienții apelează la noi din nevoie, pentru că nu dispun de sumele necesare pentru a-și cumpăra bunurile de care au nevoie. De asemenea, un cadou tot mai întâlnit de sărbători îl reprezintă și tratamentele medicale. Colaborăm cu câteva clinici private, iar clienții noștri au posibilitatea de a cumpăra serviciile medicale în rate”, a spus Loredana Munteanu.

Pe de altă parte, ieșenii se arată conștiincioși când vine vorba despre plata ratelor.

„În ceea ce privește rambursarea creditelor, nu am avut probleme însemnate. Am avut foarte puțini clienți cu probleme la rambursarea creditelor. Clienții care au astfel de probleme trebuie să sune la call-center-ul nostru, să explice motivele pentru care se află în situația respectivă și se poate acoperi, de la caz, la caz, creditul cu polița de asigurare ce prevede situații precum invaliditatea, pierderea locului de muncă etc.”, a mai explicat Loredana Munteanu.

Situația plății ratelor de către români a fost prezentată și în edițiile precedente ale cotidianului BZI.

Adauga un comentariu