Prima pagină » National » Cresc preţurile în comerţ în următoarele 3 luni. Românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri

Cresc preţurile în comerţ în următoarele 3 luni. Românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri

28 nov. 2022, 12:00,
în National

Luni, 28 noiembrie 2022, Institutul Naţional de Statistică (INS), a publicat date, conform cărora prețurile în comerț vor crește în următoarele trei luni.  Despre asta au anunţat angajatorii care vorbesc despre o creştere „accentuată” a preţurilor de vânzare. Chiar dacă inflația a scăzut, prețurile continuă să crească în fiecare lună.

Sân în industria prelucrătoare şi a contructiilor se aşteaptă scumpiri. În urma anchetei din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează o relativă stabilitate a volumului producţiei. În următoarele trei luni, se aşteaptă o creştere la produsele industriale.

Cresc preţurile în comerţ în următoarele 3 luni

Managerii au estimat o creştere a activităţii economice cu 18% (potrivit soldului conjuctural). Totodată, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale vă fi în creştere cu 16%. În acest sens, angajatorii prognozează o majorare a numărului de salariaţi, dar şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul, în sectorul comerţului.

Cererea de servicii va înregistra o creştere soara. Potrivit managerilor, preţurile de vânzare şi se facturare a prestaţiilor vor fi în creştere cu 25%, potrivit soldului conjuctural.

Institutul Naţional de Statistică a subliniat că soldul conjunctural se referă la percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii indicatorilor statistici produs e INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut că diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Chiar dacă inflația a scăzut, preţurile continuă să crească

Chiar dacă inflația a scăzut în luna octombrie, preţurile continuă să crească. În timp ce rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie, de la 15,88% în septembrie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20.58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari scumpiri față de octombrie 2021 au fost la zahăr (62%), ulei (43%), gaze (40%). În august, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunţat că progroza de inflaţie pentru finalul anului 2022 ar fi de 13.9%, iar pentru anul 2023 – 7,5%. În mai, BNR estimă o inflaţie de 12.5% pentru anul 2022 şi 6,7% pentru anul 2023.

Potrivit unui comunicat emis de Institutul Naţional de Statistică, rata inflaţiei de la începutul anului este de 14,5%.

„Preţurile de consum în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3%. Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 – octombrie 2021) este 12,4%”, se menţionează în comunicatul INS.

Valul de scumpiri pare că nu mai vrea să scadă. Fermierii spun că sunt puşi în situaţia de a face investiţii considerabile, în condiţiile în care nu benecifiaza de nici o formă de sprijin. Anul trecut, în 2021, carnea de porc a avut, la fel, un preț dublu. Astfel, mesele de sărbători ar putea fi mai scumpe. Agricultorii sunt nevoiţi să mărească preţurile, după un an agricol mai greu.

În acest sens, producătorii estimează o scumpire de 20-3-%. Rămâne de văzut cum va evolua situația în timpul apropiat, în contextul în care prețurile în comerț vor crește în următoarele trei luni.

Românii au fost loviți de un val de scumpiri, astfel încât deja e un lux să mâncăm produse precum carnea. Pe lângă prețul la carnea de porc, s-au scumpit și alimentele, precum făina și mălaiul. Producătorii estimează o scumpire generală de 20-30%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`