Focarul de febră aftoasă din Ungaria a determinat crescătorii de bovine să sporească măsurile de biosecuritate din ferme. De asemenea, DSVSA a transmis o serie de măsuri pentru medicii veterinari și fermierii cu efectivele de bovine. Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează animalele cu copite despicate, precum bovinele, ovinele, caprinele și porcinele. Deși nu reprezintă un pericol direct pentru sănătatea umană, boala poate avea consecințe economice devastatoare pentru sectorul zootehnic
Crescătorii de bovine au sporit măsurile de biosecuritate, în contextul apariției focarului de febră aftoasă în Ungaria, la o fermă cu 200 de capete. Fermierii susțin că nu se tem că va ajunge boala și în România, însă trebuie luate măsuri pentru ca sectorul zootehnic să nu fie afectat.
„Momentan, nu văd o problemă așa de mare pentru noi. Atât timp cât nu se fac importuri masive de animale vii din Ungaria, nu vor fi probleme. Noi sporim măsurile de biosecuritate în fermă. Probleme ar putea să apară la crescătorii de vaci de lapte, pentru că această boală se transmite și prin lapte”, susține Dragoș Gherguț, fondator Gherguț`s Ranch, fermă de bovine din rasa Black Angus.
Crescătorii sporesc măsurile de biosecuritate, în contextul focarului de febră aftoasă din Ungaria
Micii crescători spun că această boală va distruge mai întâi fermele mari, apoi fermierul mic.
„Noi avem un efectiv mic de vaci din rasele Bălțata Germană și Bălțata Românească. Nu ne-am speriat când am auzit de boala aceasta, pentru că nici nu știm dacă există. Poate asta se vrea, distrugerea fermierului. La noi ajunge mai greu, pentru că mai întâi omoară fermierii mari și vin cu ai lor, apoi dispar cei mici”, susține Fănel Vieru, crescător de bovine de lapte din Iași.
Conform anexei la Regulamentul de punere în aplicare UE 2018/1882, privind aplicarea anumitor norme de prevenire și control al bolilor în cazul categoriilor de boli listate și de stabilire a unei liste a speciilor și a grupurilor de specii care prezintă un risc considerabil de răspândire a bolilor listate, cu amendamentele ulterioare, febra aftoasă este încadrată ca boală de categoria A, adică o boală gravă. Având în vedere faptul că, în prezent, există unități de procesare a laptelui din România care procesează lapte crud din schimb intracomunitar, respectiv Ungaria, medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea acestor unități vor acorda o atenție deosebită ca acesta să nu provină din zone supuse restricțiilor pentru febra aftoasă. Crescătorii de bovine din Iași pot obține și anul acesta subvenția în valoare de 347 de euro/cap de animal.
Măsuri impuse de DSVSA Iași pentru fermieri și procesatori
Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, medicii veterinari din județul Iași trebuie să informeze fermierii cu privire la situația febrei aftoase în Ungaria, prelucrarea de materiale informative privind semnele clinice și anatomopatologice, modul de transmitere, măsurile ce se aplică conform legislației în vigoare, intensificarea supravegherii pasive, monitorizarea atentă și intensificarea verificărilor privind intrările de animale vii in Ungaria și asigurarea că animalele nu provin din zonele de restricție. De asemenea, sunt verificate toate transporturile de animale vii dinspre zona afectată prin sistemul TRACES, iar medicii veterinari fac verificări cu scopul de a identifica dacă au existat intrări de animale receptive la febra aftoasă, începând cu luna februarie 2025, din Ungaria, din zonele de restricție, în România și verificarea în regim de urgență a statusului de sănătate a animalelor din exploatațiile identificate. Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină africană în gospodării, însă trebuie să respecte în continuare măsurile de biosecuritate.
Febra aftoasă este o boală virală contagioasă
Operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine din Ungaria, Slovacia sau Austria sunt obligați să prenotifice DSVSA Iași înainte de orice achiziție. De asemenea, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al acestora. Printre măsurile dispuse de medicii veterinari prin ANSVSA și Direcțiile Județene se numără suspendarea traficului de camioane care transportă lapte, materie primă, animale vii și furaje din Ungaria către România, precum și limitarea temporară a comerțului intracomunitar cu carne proaspătă, produse din carne și lactate provenite din Ungaria și Slovacia. Fermierii s-au întâlnit cu reprezentanții ANSVSA și au discutat despre posibilitatea testării voluntare a efectivelor de bovine din România, dar și despre vaccinarea împotriva febrei aftoase.
Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează animalele cu copite despicate, precum bovinele, ovinele, caprinele și porcinele. Deși nu reprezintă un pericol direct pentru sănătatea umană, boala poate avea consecințe economice devastatoare pentru sectorul zootehnic. Focarul de febră aftoasă din Ungaria a determinat crescătorii de bovine să sporească măsurile de biosecuritate din ferme.