Actualitate

Crește prețul medicamentului Euthyrox? Ministrul Nelu Tătaru vorbește despre această posibilitate

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Crește prețul medicamentului Euthyrox Ministrul Nelu Tătaru vorbește despre această posibilitate
Crește prețul medicamentului Euthyrox? Ministrul Nelu Tătaru vorbește despre această posibilitate

Crește prețul medicamentului Euthyrox? Marți, 22 septembrie 2020, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că singura posibilitate ca România să primească o cantitate mai mare de Euthyrox, medicament folosit în probleme endocrinologice, este ca prețul acestuia să crească.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Crește prețul medicamentului Euthyrox? Ministrul Nelu Tătaru vorbește despre această posibilitate

Ministrul a completat că acum o săptămână a fost aprobată o autorizaţie de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie.

„Noi sperăm să putem avea şi cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică – n.r.) şi din ce ne-a dat informaţii şi Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producţie cu 20% mai puţin, restul apare ca intrând în România cam aceeaşi cantitate, dar nu se regăseşte în farmacii”, a spus ministrul.

Crește prețul medicamentului Euthyrox?

Cu toate că a fost importată aceeași cantitate, medicamentul nu se regăsește. Nelu Tătaru a venit cu explicația că firma producătoare nu aduce direct în farmacii, ci prin distribuitori, iar acei distribuitori trebuie să ajungă la farmacii.

„Politica de preţ este cea care face… Noi avem în acest moment autorizaţia de import paralel, în care să mărim cantităţile, dar gândim şi la o creştere a preţului, fiindcă, din discuţiile cu asociaţiile de pacienţi, vor chiar şi la un preţ mai ridicat, dar numai să-l găsească”, a mai spus Nelu Tătaru.

În luna iunie a acestui an, ministrul Sănătății preciza că există un blocaj care se realizează la import în ceea ce priveşte acest medicament vital pentru pacienţii cu afecţiuni tiroidiene.

„Noi sperăm să ajungă de la nivelul distribuitorului în farmacii, ca să-l găsească pacientul”, spunea, la vremea respectivă, Nelu Tătaru.

Ce este Euthyrox?

Euthyrox este un medicament folosit în tratamentul afecțiunilor tiroidiene. Compusul activ din acesta este levotiroxina, cunoscută și sub numele de L-tiroxină, este o formă sintetică a hormonului tiroidian tiroxină. Aceasta este utilizată pentru a trata deficitul de hormoni tiroidieni, inclusiv forma severă cunoscută sub numele de comă mixedematoasă.

De ce se îmbolnăvește tiroida?

Tulburările tiroidiene se manifestă printr-o producție inadecvată de hormoni tiroidieni, cauza a două boli: hipotiroidism și hipertiroidism.

O tulburare tiroidiană se caracterizează prin funcționarea anormală a tiroidei, o glandă situată la baza gâtului. Tiroida produce doi hormoni care joacă un rol major în reglarea metabolismului și acționează asupra funcționării mai multor organe, cum ar fi inima, mușchii, sistemul nervos și tractul digestiv. Tiroxina (numită și T4) și triiodotironină (numită și T3). Unele tulburări metabolice apar atunci când glanda tiroidă nu furnizează cantitatea corectă de hormoni în sânge. Cele două tulburări tiroidiene principale sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul.

Repercusiunile tulburărilor tiroidiene (hipotiroidism și hipertiroidism), dacă nu sunt îngrijite rapid, pot avea consecințe mai mult sau mai puțin grave asupra sănătății.

Adauga un comentariu