Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși îi sărbătoresc, astăzi, pe Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc, astăzi, pe Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș

24 apr. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Eveniment-Social

Miercuri, 24 aprilie 2024, creștinii ortodocși îi celebrează pe Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș. Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră. În aceeași zi, este celebrat și Sfântul Ierarh Simion Ștefan.

Cine au fost Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș

Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș sunt cinstiți pentru că au apărat învățătura creștină de influențele calvine, dar și pentru că au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe. Sfântul Ierarh Ilie Iorest, între anii 1640-1643, a fost mitropolit al Ardealului. Acesta s-a născut în 1600, într-un sat din Transilvania. Încă din copilărie, Ilie Iorest a intrat în obștea Mănăstirii Putna, unde a învățat caligrafie și pictură. Deoarece a dus o viață aleasă și plăcută lui Dumnezeu, a fost ales mitropolit al Ardealului.

Ilie Iorest a fost, pentru un timp, și în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele de atunci, Gheorghe Rakoczi, i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români. Pentru că a refuzat acest lucru, mitropolitul a fost trimis în închisoare, unde a stat vreme de nouă luni. După eliberare, a plecat la Mănăstirea Putna, unde a și trecut la Domnul. Cel de-al doilea sfânt sărbătorit în data de 24 aprilie este Sfântul Ierarh Sava Brancovici. Acesta s-a născut în Transilvania, într-o familie de sârbi din Arad, dar a trăit toată viața în Țara Românească. În 1656, Sfântul Sava a fost ales mitropolit al Transilvaniei, rămânând în scaunul mitropolitan timp de 12 ani, în această perioadă la conducerea Transilvaniei fiind principii calvini. În 1680, Sfântul Ierarh Sava Brancovici a fost arestat și trimis în temniță, unde a și murit. Cu toate acestea, nu se știe data exactă la care a trecut Sfântul Sava la cele veșnice.

Când au fost canonizați cei trei ierarhi

calendar ortodox pentru luna aprilie

Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost hirotonit de mitropolitul Dosoftei al Moldovei, pe când ierarhul era exilat la Jolkiev, în Polonia. Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de a atrage ortodocșii către Biserica Catolică, motiv pentru care a ajuns în închisoare. Nu se știe cu exactitate cât timp a petrecut ierarhul în temniță, dar cert este că, după ce a fost eliberat, a încercat să-și recupereze scaunul episcopal, dar acest lucru nu a fost posibil.

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a încetat din viață în jurul anului 1711. Sfinții Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici au fost canonizați de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 21 octombrie 1955, atunci stabilindu-se să fie celebrați pe 24 aprilie. Cel de-al treilea ierarh sărbătorit în data de 24 aprilie, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe la data de 20 iunie 1992.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024