Eveniment-Social

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Grigorie Decapolitul! Acesta îi ferește de boli pe cei care se închină lui

Publicat: 20 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Grigorie Decapolitul Acesta îi ferește de boli pe cei care se închină lui
Luni, 20 noiembrie 2023, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Grigorie Decapolitul

Luni, 20 noiembrie 2023, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Grigorie Decapolitul. Sărbătoarea este trecută în calendar cu cruce neagră. Se crede că sfântul îi ferește pe cei care se roagă la el de foc, secetă, dar mai cu seamă de boli. Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul sunt păstrate de mai bine de 500 de ani la Mănăstirea Bistrița

În trecut, moaștele sfântului erau scoase din mănăstire în vreme de secetă sau de epidemii, așa cum s-a întâmplat în anul 1765, în timpul epidemiei de ciumă. Atunci, domnitorul Ștefan Racoviță a hotărât să fie aduse la București și să fie așezate în Catedrala Mitropolitană. Moaștele au fost plimbate zilnic pe străzi și astfel se crede că a putut fi învinsă ciuma.

Cine a fost Sfântul Grigorie Decapolitul

 moastele Sfantului Grigorie Decapolitul
Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul sunt păstrate de mai bine de 500 de ani la Mănăstirea Bistrița

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în orașul Irinopolis, situat în sud-estul Asiei Mici, în jurul anului 780 d. Hr. Părinții săi erau creștini și se numeau Serghie și Maria. După terminarea studiilor, nedorind să se căsătorească, Grigorie a urmat calea monahismului. Astfel, a ajuns la o mânăstire din Decapole, unde era egumen un frate de-al mamei sale.

Aici a viețuit timp de 14 ani. După ce a părăsit mănăstirea, Grigorie s-a retras într-o peșteră, dar la scurt timp a auzit o chemare a lui Dumnezeu, care l-a îndrumat să plece pentru a fi de folos și altor oameni. Astfel, a petrecut o iarnă la o mânăstire din Efes, iar apoi a ajuns în orașul Proconez, iar de aici în Enos, în Macedonia. Călătoria sa nu s-a oprit însă aici, ci a ajuns și în Tesalonic, unde a fost găzduit în Mănăstirea „Sfântul Mina” de egumenul Marcu.

Datorită minunilor pe care le-a săvârșit și a vindecărilor de boli, Grigorie era cunoscut în tot Imperiul Bizantin. Sfântul Grigorie Decapolitul avea o putere foarte mare asupra demonilor și a vindecat multe persoane care erau stăpânite de duhuri necurate. Totodată, avea și darul facerii de minuni și era înaintevăzător. La bătrânețe, Grigorie Decapolitul s-a îmbolnăvit de hidropică și a trecut la cele veșnice la 20 noiembrie 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol.

Cum au ajuns moaștele sfântului în România

o imagine cu Manastirea Bistrita
Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au ajuns în țara noastră, în anul 1498, datorită banului Barbu Craiovescu, care auzind câte minuni înfăptuiau, le-a cumpărat de la un dregător turc

Grigorie Decapolitul era cinstit drept sfânt și făcător de minuni încă de când era în viață, dar și după trecerea la cele veșnice a continuat să săvârșească minuni, fapt pentru care o mulțime de creștini veneau să se roage la mormântul său. Văzând aceasta, monahii mănăstirii i-au scos trupul din pământ și l-au pus în lăcașul de cult, pentru a aduce ajutor tuturor. În anul 1453, odată cu căderea Imperiului Bizantin, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au ajuns în mâinile unui dregător turc. În prezent, acestea sunt păstrate la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea, după ce au ajuns în țara noastră în anul 1498, datorită banului Barbu Craiovescu, care, auzind câte minuni înfăptuiau, le-a cumpărat de la un dregător turc.

Petru a le afla, se spune că marele ban a bătut Stanbulul în lung și-n lat, iar în schimbul moaștelor i-a plătit dregătorului musulman o mică avere. Barbu Craiovescu a decis ca moaștele să fie așezate în această mănăstire, deoarece era ctitoria sa. În prezent, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul sunt păstrate într-o raclă de argint, lucrată la Brașov în anul 1656.

Adauga un comentariu