Prima pagină » Local » Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, duminică, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul! În aceeași zi, se celebrează și Duminica Tomii
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, duminică, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul! În aceeași zi, se celebrează și Duminica Tomii

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, duminică, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul! În aceeași zi, se celebrează și Duminica Tomii

11 mai 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Duminică, 12 mai 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Ziua este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce albastră, așa cum sunt trecuți toți sfinții români. În data de 12 mai se face și pomenirea Sfântului Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului, și a Sfântului Gherman, patriarhul Constantinopolului. În prima duminică după Înviere, în Biserica Ortodoxă se celebrează Duminica Tomii, care pune capăt Săptămânii Luminate.

Cine a fost Sfântul Mucenic Ioan Valahul

Sfântul Mucenic Ioan Valahul s-a născut în anul 1644, într-o familie de creștini. Când avea doar 15 ani, acesta a ajuns sclav al turcilor. În drum spre Constantinopol, tânărul este remarcat de un păgân, care îl cumpără cu gândul de a-l sodomiza: „Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!”. La auzul acestor cuvinte, tânărul Ioan i-a spus stăpânului său: Ba stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie”.

Dorind să-și apere demnitatea și curățenia trupească, Ioan l-a ucis pe păgân. Când agarenii, păzitorii sclavilor, au aflat că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri, l-au dus spre Constantinopol și l-au dat în stăpânirea soției păgânului pe care l-a ucis. Cucerită de frumusețea lui Ioan, soția păgânului i-a făgăduit că, dacă va renunța la credința creștină, îl va lua de bărbat. Deoarece Ioan a refuzat propunerea femeii timp de 2 ani, aceasta l-a dat pe eparhului cetății, iar apoi a fost aruncat direct în temniță. După ce a fost supus la numeroase chinuri, Ioan a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Despre viața Sfântului Mucenic Ioan Valahul a scris Ioan Cariofil, lucrare tipărită, la Veneția, de Sfântul Nicodim Aghioritul.

Rugăciune către Sfântul Ioan Valahul

În data de 12 mai, când este sărbătorit Sfântul Mucenic Ioan Valahul, creștinii ortodocși pot rosti o rugăciune specială, pentru a fi feriți de rele.

„Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înţelepciune şi minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica dintre seminţiile pământului fii aleşi, care prin credinţă tare şi prin viaţă pilduitoare să menţină trează credinţa în puterea şi în milostivirea Ta, şi să nu lase neamul omenesc a se prăbuşi în întunericul cel fără capăt al neştiinţei de cele înalte şi al păcatului.

Binecuvântat eşti Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel ce primeşti cu bunătate şi cu îndurare mijlocirile sfinţilor bine-plăcuţi Ţie, pentru nevoile de tot chipul, duhovniceşti şi trupeşti, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată şi de atâtea ori înviforată a acestei vieţi vremelnice, pline de ispite şi de poveri nenumărate. Însuţi, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primeşte şi acum smeritele noastre cereri, şi ne izbăveşte pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viaţa noastră prin milostivirea Ta cea mare, şi nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu ştii neputinţa firii omeneşti şi cunoşti pe fiecare, cu casa, cu cererea şi trebuinţa lui. Primeşte, dar, Stăpâne, şi rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul şi dăruindu-ne cele spre mântuire.

Ca pentru toate cele ce ne-ai dat şi ne dăruieşti nouă în toate zilele vieţii noastre binecuvântat şi preaslăvit să fii, Părinte al luminilor şi izvorul bunătăţilor, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`