Local

Scandal în miez de noapte la Mitropolie! Credincioşii dau piept în piept cu jandarmii! – Galerie Foto, Live Video

Publicat: 14 oct. 2020
Creştinii protestează în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
Creştinii protestează în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

În aceste momente zeci de creștini protestează în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Aceștia sunt revoltați din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Numeroşi pelerini care au venit la această manifestare nu poartă mască de protecţie în semn de protest faţă de măsurile luate de autorităţi atunci când vine vorba despre manifestări spirituale. Oamenii insistă asupra faptului că în urmă cu doar două săptămâni atunci când au fost organizate alegerile locale şi când politicienii au avut nevoie de voturi nu a fost impusă asemenea restricţie. Ba chiar mai mult au fost lăsate în cabinele de vot persoane care aveau temperatură ridicată.

Ultimele pregătiri pentru Liturghia de Sfânta Parascheva 2020. Iată cum se va oficia slujba de pe pietonalul Ştefan cel Mare

Astăzi, 14 octombrie 2020, se va oficia Sfânta Liturghie prin care se prăznuiește Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Astfel, sărbătoarea de anul acesta va fi una atipică în comparație cu anii trecuți, anunță Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Podiumul pe care va urca soborul de preoți care vor sluji este amplasat în dreptul Mitropoliei, pe pietonalul Ștefan cel Mare. În dreptul acestuia va exista un perimetru care va permite accesul a doar 500 de persoane, dintre care 50 de autorități și invitați de seamă.

Potrivit legii, doar cei cu domiciliul în Municipiul Iași vor putea lua parte la această Sfântă Liturghie.

„Sărbătoarea de anul acesta este atipică aşa cum se şi vede. Rămân în continuare aceste restricţii, desigur pelerinii nu pot veni aşa cum se întâmplă în alţi ani, însă noi ne vom strădui să o prăznuim aşa cum se cuvine pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. Sfânta Liturghie va începe cu ora 09.00 și se va săvârşi pe podiumul amplasat în dreptul Catedralei Mitropolitane. Va exista un perimetru delimitat în care vor avea acces un număr de vreo 500 de persoane. Conform legii din păcate nu pot intra cei din afară Iaşului, ci doar din municipiul Iaşi sau cei cu viză de flotant. Pe aceste scaune vor sta inclusiv autorităţile sau ceilalţi invitaţi care vor fi. Pe podium vor fi doar cei care vor sluji”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Cine poate veni la Sfânta Cuvioasă Parascheva după 15 octombrie

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei., a transmis faptul că după data de 15 octombrie 2020 oricine poate veni la racla Sfintei Cuvioase Parascheva pentru a se închina. Joi, interdicția dată de autorități se încheie. Preotul a ținut să mai precizeze că reprezentanții Mitropoliei sunt pregătiți pentru mult mai mulți pelerini după data de 15.

„După data de 15 expira această interdicţie dispare, pentru că se încheie sărbătoarea şi perioada dedicată de autorităţi. Începând cu 16 octombrie, oricine poate veni să se închide la Sfânta. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. Luăm în calcul şi suntem pregătiţi pentru mai mulţi pelerini după 15 octombrie. Ne pregătim în fiecare an încă din vara pentru pelerinajul Sfintei, mai ales în aceste condiţii. Faptul că s-au luat decizii fără ca măcar să fim consultaţi sau anunţaţi de înainte spune multe de cât apreciază unii dialogul. Din 2000 a fost această tradiţie de a aduce şi alte moaşte la Iaşi. Vor sluji ierarhi din Sinodul Mitropolitan şi câţiva preoţi şi diaconi. Nu va fi un sobor numeros, asta e clar. Cei care vor veni primi vor ocupa locuri. Când se vor ocupa toate scaunele, se va închide perimetrul”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Comentarii
Adauga un comentariu