Actualitate

Criza migranților din Afganistan începe să se resimtă în România! Patru afgani au fost surprinşi în timp ce încercau să părăsească țara

Publicat: 19 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criza migranților din Afganistan începe să se resimtă în România Patru afgani au fost surprinşi în timp ce încercau să părăsească țara
Patru afgani au fost surprinşi în timp ce încercau să părăsească țara

Conform Poliției de Frontieră Arad, criza migranților din Afganistan pare să se resimtă și în România. Concret, autorităţile române au surprins patru migrați afgani care încercau să iasă din România prin Punctul de Trecere a Frontierei Vărsând.

Contextul este unul destul de dificil dacă e să ţinem cont că în aceste momente în Afganistan este un haos după ce talibanii au preluat controlul capitalei Kabul.

Patru migranţi din Afganistan au fost prinşi în timp ce încercau să plece din România

Conform unui comunicat emis de Poliţia de Frontieră Arad, patru migranţi au fost prinşi într-un autocamion care era condus de un român. Camionul transporta, conform documentelor, bobine pentru cabluri electrice către o societate din Germania. Afganii încercau în acest fel să plece din România cu destinaţia Germania.

„În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, în interiorul acestuia au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul marfă, patru cetăţeni străini. Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru cercetări. În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Afganistan, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 de ani, solicitanţi de azil în România”, a precizat sursa citată. În continuare, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări.

Talibanii au cucerit Kabul, capitala Afganistanului

Talibanii au cucerit în urmă cu câteva zile capitala Afganistanului. Autorităţile guvernamentale din Kabul au predat, în mai puţin de 24 de ore şi fără luptă, întreaga putere. Talibanii ajunşi la putere le-au dat asigurări oamenilor că nu vor exista repercusiuni. Totuşi, în pofida asigurărilor, mii de oameni încearcă să părăsească teritoriul afgan cu destinația Europa sau America.

Recent, în spaţiul public a apărut o poză în care se poate vedea faptul că, din disperare, oamenii s-au înghesuit în avioanele americane. De altfel, mai mulţi afgani au murit în timp ce încercau să se agățe de avionul care decola de pe aeroport.

Pakistanul a închis granița cu Afganistan

De altfel, în afară de calea aeriană, afganii au încercat să părăsească terestru teritoriul țării. Cel mai vizat punct de trecere era granița cu Pakistanul. Totuși, atât armata pakistaneză cât și talibanii au început să păzească punctul de trecere.

Pakistanul, îngrijorat de un impact asupra luptei, a închis partea frontierei înainte de preluarea talibanilor. Dar după o scurtă închidere a fost redeschisă pentru comerț și circulației pietonilor.

În mod normal, aproximativ 6.000-7.000 de oameni ar călători zilnic între cele două țări – dar astăzi sunt aproape 50 de oameni care stau în partea Afganistanului pentru a intra în Pakistan. Durează mai mult decât de obicei. Oficialii pakistanezi de securitate spun că nu vor ca militanții să intre deghizați în civili. De aceea au făcut ca procesul de verificare la frontieră să fie mai strict. Torkham a fost punctul principal al afluxului de refugiați în Pakistan de zeci de ani. Acum numărul afganilor care caută refugiu este mult mai mic.

Adauga un comentariu