Local

CTP Iași încearcă să remedieze problemele cu panourile din stații. Iată de ce apar întârzieri ale autobuzelor și tramvaielor – FOTO

Publicat: 20 apr. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
CTP Iași încearcă să remedieze problemele cu panourile din stații. Iată de ce apar întârzieri ale autobuzelor și tramvaielor - FOTO
S-au montat noi panouri în stațiile din Iași

În cazul panourilor de informare ale transportului public din Iași, achiziționate recent de CTP Iași, au fost raportate unele inadvertențe, afișând informații inexacte privind timpul de sosire a autobuzelor și tramvaielor.

CTP Iași anuntă faptul că panourile de informare nu calculează timpul de sosire/plecare, ci doar afișează o estimare preluată din platforma de management de flotă furnizată gratuit spre utilizare de către tranzy.ai și operată de CTP Iași. Toate estimările de plecare/sosire afișate pe panourile de informare sunt rezultatul procesării datelor din multiple surse: condițiile de trafic, accidente, parcări pe linia de tramvai și alte blocaje, devieri de trafic, buna funcționare a dispozitivelor GPS, buna funcționare și operare de către personalul CTP Iași a platformei tranzy.ai, conexiune de date ș.a.m.d., care influențează în mod activ și nepredictibil estimarea de timp.

Un bun exercițiu pentru a înțelege cum influențează factorii externi de trafic estimările de timp este făcând o comparație între estimările dintr-o zi din timpul săptămânii cu cele din weekend, când traficul este mai relaxat, orașul mai liber și transportul de călători funcționează aproape de planificarea stabilită în platforma de management.

Lotul 2 de panouri de informare prezintă imbunătățiri tehnice față de lotul 1 (oferă o rezoluție mai bună), dar funcționalitatea este similară: panoul primește datele și le afișează în maniera dorită de CTP Iași (grafică, pictograme, fonturi șamd). Vă aducem aminte că recent, au fost montate noile panouri de informare în stațiile CTP, mult mai atractive pentru călători.

CTP Iași, despre noile panouri din stațiile pentru tramvai și autobuz

Deși unii călători au semnalat că unele informații sunt imprecise, CTP Iași a remediat problema la scurt timp. Reprezentanții Companiei de Transport Public anunță că vehiculele care staționează în stația terminus sunt afișate cu T și nu se pot estima minutele și sunt informați călătorii că un mijloc de transport e în capăt și urmează să plece către el.

Prețul de achiziție a unui panou de informare, reieșit în urma licitații publice, a fost de 9.576 lei fără TVA/bucată, în conformitate cu documentația publică. În afară de panourile de informare, sunt furnizate și toate serviciile aferente integrate necesare funcționării unui echipament electronic ce furnizează un serviciu public, pe o perioadă de 24 de luni: software management de conținut, date mobile, mentenanță hardware și software, operare șamd. Și asta nu doar pentru cele 100 de panouri noi, ci pentru toate cele 138 de panouri ale CTP Iași. Așadar, comparând cu aceeași măsură, noile panouri de informare au avut preț de achiziție aproximativ egal, iar tehnologia este superioară. Toate acestea fără nici măcar să luăm în considerare scumpirile cauzate de pandemia COVID19, invazia Rusiei din Ukraina, scumpiri de materii prime, inflație ș.a.m.d.

Toate acestea fac parte dintr-un proces de digitalizare a transportului public, în care e firesc să apară erori (apar și în Londra, Paris, New York sau Barcelona), dar odată cu înțelegerea acestui proces de către cetățeni și implicarea lor activă prin feedback constructiv, utilizarea datelor în timp real și decizii manageriale de adaptare a infrastructurii și operațiunilor în urma acestor date, informațiile vor fi tot mai precise și de încredere, așa cum ne dorim cu toții.

Comentarii
  • La Universitate, o parte din panou nu functioneaza, e defect de nou. Iar timpii de asteptare sunt aiurea, n-au nicio treaba cu realitatea. Unele autobuze/tramvaie de pe panou nu mai ajung nicodata, altele vin in statie fara sa apara pe panouri, iar la tramvaiele 1 si 13 de multe ori afisajul e fix pe dos: pe panou e 13 si apare 1 si invers… Cat a fost „capacul” lui Chirica la mizeria asta?

  • Noi lucram în Copou ca agenți de pază la Vinia,la liceul agricol,dsv etc .ultima cursă
    a autobuzului 36 pleacă întotdeauna mult mai devreme de la capăt iar noi suntem nevoiți să mergem pe jos.Vrem să știm și noi la ce oră trebuie să plece seara ultima cursă a auto 36 ??
    Noi schimbăm tura la 22 ,dar durează până predam tura , probleme intervin ca în orice servici,plecarea nu este la fix niciodată! !

  • nu panoul este vinovat, el afiseaza ce ii trimite sistemul de coordonare prin GPS, poate sa puna si LED 4k si va afisa la fel, informatiile trimise nu sunt corecte

Adauga un comentariu