Eveniment-Social

Cu cat se mai vinde o groapa in cimitir

Publicat: 19 iul. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cu cat se mai vinde o groapa in cimitir
1

@ In ciuda crizei, afacerea cu vanzarea locurilor de veci prospera si la Iasi @ Ziarele si internetul sunt pline de oferte @ Pentru un loc de veci la Eternitatea poti plati 1.500 de euro sau chiar 24 de mii de euro @ Depinde de zona in care se afla locul @ In cimitire mai putin „ofertante” gasesti locuri de odihna si la un pret de 2.000 de lei @ Sefii SC Servicii Publice SA afirma ca vanzarea locurilor de veci este ilegala

Pe timp de criza, iesenii vand orice. Unii, mai inventivi, au inceput sa se descotoroseasca pana si de locurile de veci ale stramosilor. Ziarele abunda in anunturi, care mai de care mai atractive, privind vanzarea unui loc de veci. Chiar daca „afacerea” nu este noua, la Iasi se gasesc in continuare „oferte” prin cimitire. Totusi, criza a lovit si aici, mai ales ca asa-zisa tranzactionare a locurilor de veci este cat se poate de ilegala. Daca in alti ani pretul unui loc de veci ajungea si la 5.000 de euro, acum sunt multi ieseni dispusi sa cedeze o bucata de pamant in cimitire pentru cateva mii de lei.
Sefii SC Servicii Publice SA, care administreaza cimitirele din Iasi, sustin ca un loc de veci nu poate fi tranzactionat, ci doar donat unor persoane apropiate sau rude.

Unii vin si de la Bucuresti pentru a vinde o groapa

„Vand loc de veci in Cimitirul Eternitatea, parcela 44, Iasi. Acte la zi”. Asa suna unul dintre sutele de anunturi publicate in ziare sau pe internet. La celalalt capat al telefonului, o doamna, cu accent de Bucuresti, s-a aratat destul de amabila. Mai ales cand i-am prezentat scenariul unei romance intoarse din Italia, aflata in cautarea unui loc de veci pentru bunica sa. Si asta intr-un timp foarte scurt, cu banii jos si fara prea multe batai de cap. Surprinzator, vanzatoarea nu era la prima tranzactie de acest fel. Vanduse inainte inca trei locuri de veci, toate fiind mostenite in familie. „Locul este pe randul 10, numarul 2 si pe locul respectiv este ingropat bunicul meu, in 1982. Dar nu-i problema cu osemintele, ca le iau eu. Daca esti interesata si doresti sa cumperi, eu rezolv cu actele intr-o zi. Cunosc destui oameni acolo care m-au rezolvat si altadata. Cand te hotarasti, imi dai un telefon si vin de la Bucuresti sa batem palma. Asta e ultimul din cele patru locuri si-l dau mai ieftin, doar 1.500 de euro” a spus Natalia Svet, proprietara unui loc de veci.
Preturile variaza in functie de cimitir si de pozitia locului. In anii trecuti, un loc bine pozitionat se vindea cu 5.000 de euro, acum insa, vanzatorii sunt dispusi sa accepte si jumatate din bani. Daca este situat langa biserica sau in centru si s-au facut si cateva investitii in locul respectiv, iesenii pot scoate din buzunar pana la 3.000 de euro. Cele mai scumpe sunt locurile pozitionate pe aleea centrala. Pentru o jumatate de capela, situata langa mormantul scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea, la aproximativ 200 m de intrarea in cimitir si 100 m de biserica, un iesean solicita si 24 de mii de euro!

Doua locuri la 1.000 de euro

Exista si ieseni cu pretentii mai reduse. O alta ieseanca s-a oferit sa ne vanda doua locuri de veci, cumparate acum doi ani pentru ea si sotul ei. „Locul este in Cimitirul Petru si Pavel, parcela 37, randul 1. Pe ambele vreau doar 4.000 de lei. Le-am cumparat pentru mine si sotul meu, dar ne-am mutat din zona, iar acum le vindem”, a declarat o alta vanzatoare.
Daca doriti, insa, un loc mai aproape de cladirea administrativa a cimitirului, trebuie sa scoateti si 12 mii de lei, conform unui anunt publicat pe internet. Cu 1.500 de euro am gasit locuri de veci si in Cimitirul Sf. Vasile. Ba chiar pozitionat foarte bine, pe aleea principala, la intrarea in cimitir.

Locurile de veci nu pot fi vandute

Contactati telefonic, sefii SC Servicii Publice SA sustin ca asemenea tranzactii sunt imposibile si ilegale. Singurele variante acceptate sunt donatia locului de veci catre rude sau cedarea acestuia prin succesiune. „Ei nu pot sa vanda locul de veci, pentru ca apartine domeniului public. Poate doar monumentul pe care l-au amenajat pe acesta. Conform regulamentului nostru, un loc de veci se poate transmite printr-un act de succesiune sau donatie catre rude. In momentul in care o persoana vrea sa renunte la locul de veci, vine la noi cu un act emis de notar prin care solicita acest lucru si cedeaza concesiunea catre administratia cimitirului. Abia dupa asta noi il concesionam mai departe”, a declarat Luminita Salceanu, sefa SC Servicii Publice SA.
Conform HCL 177/ 2010, concesionarea unui loc de veci pe durata nelimitata costa 650 de lei, iar pentru o durata de sapte ani trebuie achitati 50 de lei.

Adauga un comentariu