Mulți, pentru a nu apela imediat la medic, se întreabă cu ce se scoate dopul de ceară din ureche acasă. Dacă nu este un caz grav, acest lucru se poate face ușor, cu ingrediente din propria gospodărie.
Acumulările de cumen (cunoscut și sub numele de ceară de ureche) pot provoca disconfort, senzație de ureche înfundată, scăderea auzului și chiar dureri. Deși este întotdeauna recomandat să consulți un medic legat de problemele legate de urechi, există și câteva metode naturiste pentru cei ce se întreabă cu ce se scoate dopul de ceară din ureche acasă.
Cu ce se scoate dopul de ceară din ureche acasă
Ceara de ureche are un rol protector important, deoarece împiedică pătrunderea prafului și a bacteriilor în urechea internă. Cu toate acestea, când se acumulează în exces, poate duce la blocaje. Un prim remediu naturist este utilizarea uleiurilor esențiale. Acestea ajută la dizolvarea treptată a cerumenului, facilitând eliminarea lui naturală.
În cazul uleiului de măsline, trebuie să încălziți ușor câteva picături și, folosind o pipetă, să puneți 2-3 picături în urechea afectată, înclinând capul pentru a permite uleiului să pătrundă. Lasă uleiul să acționeze timp de 5-10 minute, apoi curățați excesul de ulei cu un șervețel. Repetați această metodă de 2-3 ori pe zi, timp de câteva zile pentru a înmuia și elimina ceara.
Similar cu uleiul de măsline, cel de migdale este o opțiune excelentă pentru a dizolva ceara. Trebuie procedat la fel, aplicând câteva picături în ureche și așteptând ca ceara să se înmoaie.
Datorită proprietăților sale antibacteriene și emoliente, uleiul de cocos este o altă opțiune bună. Utilizat ca celelalte uleiuri, acesta înmoaie ceara și facilitează eliminarea ei.
Apa oxigenată este o soluție ieftină și ușor de găsit. Aceasta ajută la descompunerea cerumenului, eliberând dopul. Pentru utilizare, amestecați apă oxigenată 3% cu o cantitate egală de apă călduță. Folosind o pipetă, puneți 2-3 picături în ureche, înclinând capul pentru a permite soluției să pătrundă. Veți simți o ușoară spumare, ceea ce este normal, deoarece peroxidul de hidrogen acționează pentru a descompune ceara. După 5-10 minute, înclină capul în partea opusă pentru a permite scurgerea soluției, apoi șterge urechea cu un prosop.
Apa sărată, cea mai simplă metodă
Apa sărată este un remediu simplu și eficient pentru curățarea urechilor. Soluția salină ajută la înmuierea și eliminarea dopurilor de ceară. Tot ce trebuie să faceți este să dizolvați o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță. Înmuiați apoi un tampon de vată în soluție și picurați câteva picături în urechea afectată. După ce ați lăsat soluția să acționeze timp de câteva minute, înclinați capul pentru a permite scurgerea apei și a cerumenului înmuiat. Puteți repeta această metodă de 1-2 ori pe zi până când dopul se dizolvă.
Bicarbonatul de sodiu este un alt ingredient natural foarte eficient. Trebuie să amestecați o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cantitate mică de apă călduță. Folosind o pipetă, puneți 2-3 picături în urechea afectată. Lăsați soluția să acționeze timp de 10-15 minute, apoi curățați urechea cu apă călduță și uscați bine.
Inhalarea aburului poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și, totodată, poate înmuia ceara acumulată în urechi. Pentru asta trebuie să fierbeți o oală și, după ce ați îndepărtat-o de pe foc, să stați deasupra oalei, acoperindu-vă capul cu un prosop pentru a reține aburul. Inspiră aburul pentru 5-10 minute.
Metodele naturiste sunt ușor de aplicat acasă și pot aduce rezultate rapide, dar este important să acționați cu grijă pentru a nu provoca leziuni la nivelul urechii. Dacă problema persistă, consultarea unui specialist este cea mai bună soluție.
Dacă problema nu este severă și vă întrebați cu ce se scoate dopul de ceară din ureche, acasă, puteți încerca una dintre aceste soluții.