Actualitate

Cum a ajuns România să aibă cel mai mare preţ la energie din Europa

Publicat: 25 aug. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Cum a ajuns România să aibă cel mai mare preţ la energie din Europa
Cum a ajuns România să aibă cel mai mare preţ la energie din Europa

În acest moment, România are unul dintre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa. Motivul este întârzierea pe care Guvernul o are în oferirea măsurilor care vor plafona prețurile.

Mister total legat de facturile pe care românii le vor achita la iarnă. Nimeni nu ştie care vor fi noile tarife compensate.

Un Megawatt oră de energie electrică se vinde şi cu 616 euro

În timp ce decizia Guvernului întârzie, pe piaţa liberă preţurile cresc continuu. Un Megawatt oră de energie electrică se vinde şi cu 616 euro. Aşa a ajuns România să aibă preţuri mai mari la energie electrică decât germanii, italienii, letonii sau danezii.

„Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep. Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Blaxy Voile, în piață și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracție, cu capacitatea de transport, să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește gazele naturale, consumatorii au un preț plafonat la 31 de bani

În acest moment, dacă avem un consum lunar de până în 100 de kilowați/oră pentru energia electrică, guvernul ne sprijină cu 68 de bani, cu tot cu TVA.

În cazul în care consumăm între 100 și 300 de kilowați/oră tariful este de 80 de bani pe kilowatt/oră, iar dacă depășim 300 kilowați/oră atunci mergem direct la prețul de pe piață.

În ceea ce privește gazele naturale, consumatorii casnici au în acest moment un preț plafonat la 31 de bani pe kilowatt-oră în timp ce IMM-urile, adică întreprinderile mici și mijlocii, la 37 de bani pe kilowatt-oră.

De ce avem cele mai mari prețuri medii la energie când țara produce energie

Situația din Germania este una clară, țara fiind dependentă de importurile din Rusia și alte țări. Totuși, ne facem să ne întrebăm de ce România, țară care își produce o cantitate considerabilă de energie în interior, are prețuri atât de mari.

Este extrem de greu de crezut că suntem atât de mult afectați de cotațiile externe din moment ce Germania are prețuri mici, la fel și Spania sau Portugalia. Așadar, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, dar și directorul ANRE ar trebui să iasă public și să explice de ce românii plătesc atât de mult pe salarii atât de mici.

Comentarii
  • Intrebare: De ce avem cel mai mare pret la energie din toata Europa?
    Raspuns: Pentru ca ministrul energiei este Popescu.

    Numirea lui Popescu la energie este dovada penuriei de experti prin care trece PNL. PNL l-a considerat pe Popescu ca fiind competent pe energie pentru ca acesta are vreo doua-trei benzinarii. Este ca si cum am pune in fruntea Uniunii Scriitorilor un proprietar de librarie.

  • Nu interesează pe nimeni de poporul roman. Ai cui suntem? Avem doar sărăcie si boli si suferinta si buzunare goale dar cui ii pasa, ei au salarii uriase pe spatele contribuabilului flamand.

Adauga un comentariu