Actualitate

Cum acorzi primul ajutor! Ce faci dacă nu ai bandaje

Publicat: 29 nov. 2019

Cum acorzi primul ajutor! Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor. Dacă te-ai aflat vreodată în situaţia de a primi sau de a acorda primul ajutor unei persoane, ştii cât de important este un curs de prim ajutor.

Primul ajutor de bază este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii. Are rolul de a preveni unele complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor până la venirea personalului specializat.

Cum acorzi primul ajutor

În cele ce urmează vă prezentăm cum puteţi acorda primul ajutor, dacă nu aveţi la îndemâna niciun fel de bandaje.

Dezinfectarea rănii

În primul rând, spălaţi bine rana cu rivanol sau apă oxigenată, pentru a omorî microbii. Dacă nu aveţi aşa ceva la îndemână, puteţi folosi băuturi carbogazoase sau apă plată. Evitaţi grăsimile, laptele şi sucurile naturale (mai ales cele cu pulpa sau acide), deoarece pot cauza probleme.

Cum acorzi primul ajutor. Folosiţi orice fel de bandă adezivă pe care o aveţi la îndemâna acasă sau în maşină, deoarece aceasta va fi aplicată temporar.

Dacă nu aveţi la îndemâna pansament steril, puteţi folosi orice fel de tifon sau şervet de hârtie.

Cum acorzi primul ajutor. Oprirea sângerării

Rupeţi sau tăiaţi o bucată de şervet de hârtie, de mărimea rănii, în forma necesară (dreptunghică sau pătrăţică). Hârtia igienică nu este recomandată, deoarece nu este suficient de rezistenţă şi se poate descompune şi intră în rană.

Puneţi tifonul sau şervetul de hârtie peste rana, pentru a opri sângerarea.

Folosiţi banda adezivă pentru a prinde bandajul improvizat.

Legaţi o bucată de cârpă curată deasupra bandajului improvizat, pentru a-l ţine la loc, dacă nu aveţi bandă adezivă. Aveţi grijă, însă, să nu strâgenți prea tare rana.loading...

Adauga un comentariu