Economic Local

Cum afectează impozitarea progresivă firmele din Iași. Neculai Vițelaru: „Au bulversat tot mediul de afaceri. Sunt antreprenori care vor închide afacerile”

Publicat: 25 nov. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Cum afectează impozitarea progresivă firmele din Iași. Neculai Vițelaru Au bulversat tot mediul de afaceri. Sunt antreprenori care vor închide afacerile
Mediul de afaceri din Iași este afectat de modificările anunțate de Guvern, din ultima perioadă

Impozitarea progresivă afectează mediul de afaceri din Iași, iar antreprenorii se tem că vor închide businessurile. Aceștia susțin că măsurile fiscale din ultimii doi ani i-au dat peste cap. Ultima măsură, limitarea plăților cash, este una dintre cele mai proaste pentru mediul de afaceri, potrivit antreprenorilor

Modificările fiscale din ultima perioadă, dar și cele care vor intra în vigoare începând de anul viitor, nu sunt în favoarea mediului de afaceri. Ultimul anunț privind taxele și impozitele aplicate de anul viitor se referă la impozitarea progresivă. Antreprenorii spun că toate aceste modificări au bulversat mediul de afaceri, iar reprezentanții IMM-urilor sunt convinși că se vor închide multe afaceri.

„Impozitarea progresivă presupune că până la o anumită sumă să fie un anumit impozit, între două sume, un anumit impozit, și peste o sumă, alt impozit. Noi nu ne mai așteptăm la nimic bun din partea acestor oameni politici. Își amintesc după doi ani că au cheltuit aiurea un miliard de euro și cer ridicarea imunității fostului premier că mâine-poimâine urmează a celorlalți. Țara e în pradă! Am fost la București, la Topul Firmelor, au venit premierul, președintele Senatului, ministrul de Finanțe.

Toți ne-au lăudat pentru faptul că rezistăm! Măcar să fie pace, asta e concluzia. Sunt antreprenori care vor închide afacerile. Fiți convinsă că așa se va întâmpla! Au făcut modificările cu cash-ul și au bulversat tot mediul de afaceri. Ca să creditezi propria firmă nu mai poți. Le învârți, le sucești, până te lași păgubaș. Peștele de la cap se împute. Dacă conducătorii noștri sunt sfătuiți cum sunt sfătuiți, la ce să ne mai așteptăm”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.

Impozitarea progresivă afectează mediul de afaceri din Iași

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt două variante de impozitare, cota unică și impozitarea progresivă, și se caută soluții pentru ca modificările fiscale să se facă gradual. Mai mult, a precizat că nu vor exista măriri de taxe din 2024. Antreprenorii însă stau pe un butoi cu pulbere și se spun că vor exploda în curând. Aceștia afirmă că vor penaliza politicienii la alegeri.

„În ultimii doi ani am fost nevoiți să punem în aplicare mai multe modificări gândite de niște oameni foarte deștepți, de la Guvern. Vor să ne jupoaie! Le-a venit ideea genială să impoziteze bacșișul, apoi impozitul pe profit, apoi cash-ul, apoi taxe noi anunțate în 2024. Într-un an și jumătate am fost nevoiți să ne supunem schimbărilor. Dar politicienii uită că vin alegerile și românii îi vor taxa atunci. Au fost prea multe perioade grele și suntem luați de proști”, susține un antreprenor din domeniul HoReCa.

Limitarea plăților cash a bulversat mediul de afaceri

Noile măsuri fiscale prin care se limitează plățile cash nemulțumesc antreprenorii cu afaceri în domeniul cash and carry și comerț. Potrivit proiectului, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Antreprenorii mai spun că impozitarea progresivă afectează mediul de afaceri.

Comentarii
  • Cel mai tare striga cei care evazioneaza cel mai mult. Isi platesc angajatii cu minimul pe economie, firma lor e mereu pe pierdere, dar ei o duc imparateste. Sper ca statul sa le mai taie din nas. Nu o sa inchida firma, ca din asta traiesc. Daca inchid, trebuie sa se angajeze. Si cine i-ar angaja pe astia? Nimeni. Nu, o sa tina firma, si o sa se vaicareasca peste tot. Si vor trebui sa aleaga : ori tin amanta si nu mai merg la cazinou, ori pun pe liber amanta si sparg banii in cazinou.

Adauga un comentariu