Local

Cum apare tahicardia la copii? Conf. dr. Alina Costina Luca, despre factorii care declanșează afecțiunea: „Poate apărea ca urmare a stresului” – VIDEO

Publicat: 28 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum apare tahicardia la copii Conf. dr. Alina Costina Luca despre factorii care declanșează afecțiunea Poate apărea ca urmare a stresului - VIDEO
Potrivit medicului Alina Costina Luca, tahicardia la copii este generată de stresul școlar și de viața agitată pe care o duc aceștia.

Conf. univ. dr. Alina Costina Luca, șef secție cardiologie pediatrică, la Spitalul de Copii ” Sfânta Maria” din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre factorii care declanșează tahicardia la copii. Ce reprezintă această tulburare și când trebuie să fie luate măsuri?

Tahicardia se referă la o frecvență cardiacă, ce depășește 100 de bătăi pe minut. Această afecțiune poate fi cauzată de mai multe tulburări de ritm cardiac, cunoscute sub numele de aritmii. Sunt situații în care bătăile rapide ale inimii pot fi complet normale. De pildă, este firesc ca ritmul cardiac să crească în timpul activităților fizice sau ca răspuns la anumite traume, afecțiuni sau stres. Chiar și așa, când vorbim despre tahicardie, inima bate mai repede decât în mod normal din cauza unor probleme, care nu au legătură cu stresul fiziologic normal.

Din fericire, în majoritatea cazurilor, un puls mărit nu produce simptome sau complicații. Însă, dacă nu este tratat, tulburarea poate afecta funcționalitatea normală a inimii și poate produce complicații grave, cum sunt accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă sau stopul cardiac și, chiar, decesul. Pentru a menține bătăile inimii la un nivel normal, există tratamente care pot trata sau gestiona alte afecțiuni care provoacă tahicardie.

Cum apare tahicardia la copii? Conf. dr. Alina Costina Luca: „Poate apărea ca urmare a stresului, a vieții destul de agitate pe care o duc”

Potrivit medicului Alina Costina Luca, tahicardia la copii este generată de stresul școlar și de viața agitată pe care o duc aceștia. De cele mai multe ori, este vorba despre tahicardie sinusală, din cauza emoțiilor. Aceasta este, de regulă, asimptomatică și se manifestă ca răspuns al organismului la diverși stimuli fiziologici, cum este efortul sau la eliberarea de catecolamine, în situații de stres, luptă, furie, frică sau anxietate. Alte cauze care declanșează tahicardia sinusală pot fi: hipertermia malignă, hipertiroidismul, boala Kawasaki, anemia, insuficiența cardiacă, boala pulmonară cronică, ischemia coronară acută sau infarctul miocardic, hipoxia sau sevrajul.

„Pot apărea, într-adevăr, pe malformații congenitale cardiace aceste aritmii sau pot apărea ca urmare a stresului, a vieții destul de agitate, pe care o duc, a stresului școlar, a lucrărilor școlare. Este vorba despre o tahicardie sinusală, din cauza emoțiilor, nu toate sunt amenințătoare.”, a declarat medicul Alina Costina Luca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Periculoasă atât pentru copii, cât și pentru adulți este tahicardia paroxistică supraventriculară. În acest caz, frecvența cardiacă poate ajunge la 230-250 de bătăi pe minut.

„Tahicardia paroxistică supraventriculară, în care frecvența cardiacă crește la 230-250, nefăcând nimic. Copilul era răcit, într-adevăr, prezenta o anumită faringo-amigdalită banală, dar iată că a făcut o frecvență foarte mare.”, a răspuns medicul.

Când trebuie să fie luate măsuri? Conf. dr. Alina Costina Luca: „Ar trebui să ne sperie dispneea”

Atunci când apare dispneea, părinții ar trebui să nu mai stea pe gânduri și să-l ducă pe cel mic la medic. De asemenea, ar trebui luate măsuri și în momentul în care copilul are astenie la efort sau nu mai reușește să ia în greutate. La fel trebuie procedat și când copiii răcesc foarte des.

„Pe noi, ca părinți, ar trebui să ne sperie dispneea, nu respiră copilul cum trebuie, faptul că obosește, astenie la efort, faptul că nu iau în greutate, hipotrofia staturo-ponderală sau relativ malnutriția protein-calorică, dacă vorbim de sugari, faptul că răcesc foarte repede (infecțiile respiratorii recurente). Este sezonul infecțiilor respiratorii și unul dintre acești viruși, de care, iată, care este cunoscut încă de pe vremea lui Hipocrate, se numește virus sincițial respirator. Și trebuie să știm că acest virus poate duce la apariția de bronșiolite, de pneumonii și care, dacă se suprainfectează, chiar bronho-pneumonii severe.”, a subliniat conf. dr. Alina Costina Luca.

Din fericire, în anul 2022 începe imunizarea împotriva virusului sincițial respirator, iar vizați sunt copiii prematuri și cei cu malformații congenitale cardiace.

„Până anul acesta, nu exista o imunizare pentru acest virus. Ne bucurăm să spunem că a apărut această imunizare, iar copiii vizați sunt copiii prematuri, al doilea grup sunt copii cu malformații congenitale cardiace. Vorbim aici de acești copii cu malformații congenitale severe, aceste malformații cianogene, dar și malfomațiile congenitale necianogene, care deja s-au complicat cu hipertensiune pulmonară sau insuficiență cardiacă. Pentru această imunizare sunt vizați copiii cu vârste sub doi ani, pentru a preveni infecția cu virusul sincițial respirator.”, a adăugat medicul Alina Costina Luca, în emisiunea BZI LIVE.

Adauga un comentariu