Sanatate

Tratament pentru bronșita la copii. Cum se tratează corect această afecțiune frecventă?

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tratament pentru bronșita la copii. Cum se tratează corect această afecțiune frecventă
Pentru ameliorarea simptomelor supărătoare, medicul mai poate recomanda și preparate fitoterapeutice (produce care au în componență extract de echinaceea, măceș sau eucalipt), dar și remedii naturiste, cum sunt ceaiurile din plante (eucalipt sau cimbrișor) și miere.

Dacă ești în căutarea unui tratament eficient pentru bronșita la copii, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile care urmează, vei afla cum se tratează corect această afecțiune frecventă și cum poate fi prevenită.

Bronșita presupune inflamarea bronhiilor și a bronșiolelor, acele canale mici, prin care circulă aerul de la trahee la plămân. De cele mai multe, această afecțiune este asociată cu mucus în exces.

Bronșita apare, mai ales la copii, după răceală sau gripă. Astfel, bronhiile se infectează și se umflă, ceea ce va duce la tuse persistentă și mult mucus. Afecțiunea poate fi acută (durează câteva săptămâni, dar nu se ajunge la complicații) sau cronică (durează mai mult și tinde să revină sau să nu se vindece; frecvent, se ajunge la complicații, cum este BPOC sau bronhopneumopatia cronică obstructivă).

un copil blond care își suflă nasul
Bronșita presupune inflamarea bronhiilor și a bronșiolelor, acele canale mici, prin care circulă aerul de la trahee la plămân.

Tratament pentru bronșita la copii

Cele mai multe cazuri de bronșită sunt determinate de virusuri și se vindecă fără tratament medicamentos. Însă, dacă medicul consideră că este vorba despre o suprainfectare bacteriană, este inclus în schema de tratament un antibiotic, în conformitate cu rezultatele antibiogramei. Mai mult, celui mic îi pot fi recomandate medicamente antitermice (pentru scăderea febrei), inhalații, dar și o serie de sfaturi, cum sunt: consumul de lichide la fiecare una sau două ore (pentru a subția mucusul și pentru a-l elimina mai ușor), odihna și curățarea corespunzătoare a mucusului.

De asemenea, dă-i copilului un sirop de tuse, cum ar un expectorant. Acesta poate fi recomandat de medic sau poate fi preparat acasă. Dacă cel mic suferă de astm, alergii sau respiră greu, este indicat să achiziționezi un inhalator.

Pentru ameliorarea simptomelor supărătoare, medicul mai poate recomanda și preparate fitoterapeutice (produce care au în componență extract de echinaceea, măceș sau eucalipt), dar și remedii naturiste, cum sunt ceaiurile din plante (eucalipt sau cimbrișor) și miere.

Atenție! Nu administra aspirină copiilor. Îi poți da paracetamol.

Pentru a recunoaște mai ușor bronșita, acordă o atenție deosebită următoarelor simptome: tuse, congestie a pieptului, senzație de blocaj, mucus transparent, galben sau verde, șuierat sau fluierat al respirației, frisoane, epuizare, febră, nas înfundat, dureri în gât. Dacă cel mic expectorează mucus cu sânge, nu poate dormi noaptea, are dureri în piept, are tuse ca un lătrat și nu poate vorbi, iar boala durează mai mult de trei săptămâni, nu mai sta pe gânduri și mergi cu el la medic. Rareori, bronșita poate conduce la pneumonie.

un copil care face inhalații pentru bronșită
Cele mai multe cazuri de bronșită sunt determinate de virusuri și se vindecă fără tratament medicamentos.

Cum previi bronșita la copii?

Pentru a reduce riscul de bronșită la copii, renunță să mai fumezi în preajma copilului, evită să îl mai ții în medii iritante pentru căile respiratorii sau în spații aglomerate. În cazul în care răcește, încurajează-l pe cel mic să se odihnească mai mult, dă-i să mănânce alimente sănătoase, pentru a-și întări sistemul imunitar și învață-l să se spele mai des pe mâini și să își mențină o igienă corporală corespunzătoare.

Mai mult, tratează corect și la timp infecțiile respiratorii. Acest lucru presupune un consult medicale adecvat, dar și urmarea tratamentului prescris de medic. Orice infecție respiratorie netratată corespunzător sau la timp, poate duce către o bronșită cronică.

Dacă locuiești într-o zonă în care poluarea aerului este la cote mult peste normal, nu îl lăsa pe copil să iasă din casă în perioadele în care poluarea atinge cote maxime. Specialiștii sunt de părere că poluarea aerului provoacă frecvent bronșită.

Și, în final, este binecunoscut faptul că alergicii sunt predispuși la bronșită. Astfel că, dacă cel mic este alergic, evită, pe cât posibil, intrarea în contact cu substanțele care îi provoacă alergia respectivă, deoarece se poate ajunge la o formă de bronșită.

o fetiță care tușește
Pentru a reduce riscul de bronșită la copii, renunță să mai fumezi în preajma copilului, evită să îl mai ții în medii iritante pentru căile respiratorii sau în spații aglomerate.
Adauga un comentariu