Info Turism

Cum arata harta Romaniei acum 60 de ani. Ce judete nu existau atunci

Publicat: 15 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum arata harta Romaniei acum 60 de ani. Ce judete nu existau atunci
Cum arata harta României acum 60 de ani

Cum arata harta Romaniei. Astazi, teritoriul Romaniei este impartit administrativ in 41 de judete. Din anul 1968 Romania este impartita in 41 de judete plus municipiul Bucuresti. Chiar daca este este resedinta judetului Ilfov, Bucurestiul este administrat separat ca municipiu cu statut de judet. Conform recensamantului din 2011, judetul Iasi este cel mai populat din tara (772,000 locuitori), la polul opus fiind judetul Covasna (210,000).

Dacă vorbim de suprafaţă, judeţul Timiş este cel mai mare (8697 km2) iar judeţul Ilfov este cel mai mic (1583km2).

Tot în anul 1968, după model sovietic, România a trecut de la împărţirea pe regiuni şi raioane la reîmpărţirea pe judeţe.

Cum arata harta Romaniei. Unele judeţe nu existau

Conform unei hărţi administrative din 1952 unele judeţe aşa cum le ştim noi astăzi nu existau. De asemenea unele dintre ele aveau altă denumire decât cea actuală.

Aceeaşi hartă administrativă a României din 1952 arată că numărul judeţelor era mai mic. În privinţa denumirilor putem vedea că Brasovul, Bistriţa-Năsăud, Vrancea şi Vaslui aveau alte denumiri, respectiv Stalin, Rodna, Putna şi Bârlad.

De asemenea, judeţul Satu Mare purta denumirea de Baia Mare, Caraş-Severin se numea doar Severin, iar Timiş era Timişoara. Judeţele care nu existau la aceea vreme sunt: Alba, Olt, Tulcea, Călăraşi, Dâmboviţa, Harghita, Covasna, Mehedinţi, Brăila, Maramureş, Giurgiu, Ilfov, Neamţ, Sălaj.

Adauga un comentariu