Local

Cum au votat ieșenii în principalele cartiere din Iași. Cele mai mari secții au fost pustii, pensionarii au stat în casă, tinerii au ieșit la vot după-amiază

Publicat: 28 sept. 2020
Reporterii BZI.ro va prezintă modul în care au votat ieșenii în principalele cartiere din Iași
Imagini de la secțiile de votare din municipiul Iași

La nivelul municipiului Iași, cetățenii nu s-au înghesuit la vot, secțiile de votare din principalele cartiere ieșene fiind în mare parte pustii. În vreme ce puținii bătrâni din Tătărași sau Copou s-au grăbit să voteze încă de la orele dimineții, în zone precum Alexandru cel Bun, Păcurari sau Bucium, tinerii au stat chiar la coadă la secțiile de votare, la orele după-amiezii. Fără incidente notabile la nivelul secțiilor de votare din municipiul Iași, majoritatea alegătorilor au respectat regulile de evitare a răspândirii virusului, realizându-se dezinfectarea mâinilor și fiindu-le luată temperatura la intrarea în secțiile de votare

Cetățenii din municipiul Iași nu s-au îngrămădit la vot cu ocazia alegerilor locale din acest an. Cele mai mari secții de vot, care odată erau pline până la refuz, au fost duminincă, 27 septembrie, mai mult pustii. În multe situații, numărul alegătorilor care au pășit în secțiile de votare a fost mai mic decât cel al personalului angajat.
La orele dimineții, foarte puține persoane din cartierele din Iași s-au prezentat la urnele de vot la care au fost arondați. Unele dintre cele mai aglomerate secții de votare din anii precedenți, cele aflate la Școala gimnazială „Ion Creangă” din zona Păcurari, acolo unde sunt arondate patru secții de votare, au fost aproape pustii întreaga zi. Abia spre orele după-amiezii, un număr mai mare de tineri și părinți cu copii mici s-au prezentat la vot.

Tinerii din Alexandru cel Bun și Bucium au ieșit la vot după-amiază

Odată cu trecerea timpului, tot mai mulți ieșeni s-au prezentat la secțiile de votare . O situație asemănătoare a fost și în zona cartierului Canta. Un număr mai mare de ieșeni a fost prezent la vot la secțiile aflate la Școala generală „George Coșbuc”. Acolo sunt însă nouă secții de votare, iar persoane de toate vârstele au stat chiar la rând pentru a-și exercita acest drept.

În cartierul Alexandru cel Bun, un număr mare de votanți s-a prezentat doar la Liceul Teoretic „Miron Costin”. Numeroși tineri s-au prezentat de la orele amiezii și au continuat să vină în număr mare la secțiile de votare situate la Liceul Teoretic „Miron Costin”. De asemenea, în cartierul Alexandru cel Bun din municipiul Iași, numărul persoanelor care s-au prezentat la urnele de vot a fost mai ridicat decât în alte zone ale orașului.
În Bucium, la Școala Gimnazială „Veronica Micle”, procesul de votare s-a desfășurat în condiții normale, iar din când în când, cupluri de tineri și-au exercitat dreptul de vot, pe tot parcursul zilei.

Pensionarii din Tătărași și Copou au stat în casă toată ziua

Cele mai pustii secții de votare au fost cele din zonele Tătărași și Copou, acolo unde există un număr mare de cetățeni ajunși la vârsta a treia. La Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Copou a fost liniște întreaga zi. La această secție, după trei sferturi de zile trecute, nici 15 la sută din alegătorii arondați nu s-au prezentat la vot. Foarte puține persoane din zona Copou, majoritatea de vârsta a treia, s-au prezentat la vot până la ora 21:00, iar aceeași situația a fost și în zona Tătărași. La secția de vot 137 din Tătărași, prezența la vot a fost una minimă, nefiind semnalat niciun incident în toată zona.
Abia o dată la cinci minute intra câte un votant sau doi, cei mai mulți pensionari, în secțiile de votare din Copou și Tătărași.

Ieșenii din Nicolina și Galata s-au îngrămădit să voteze doar dimineața

Poate cele mai aglomerate secții de votare au fost cele din zonele Galata și Nicolina, însă asta s-a întâmplat doar la orele dimineții. La Școala „Alecu Russo” din Nicolina, oamenii așteaptau să voteze încă de la ora 9 dimineața, când s-a format o coadă care s-a întins pe pietonal. Dacă la orele dimineții erau zeci de persoane care stăteau la coadă pentru a vota în zona Nicolina, odată cu venirea amiezii, și acestea au devenit pustii, iar o dată la 10 minute mai intra în secții câte doi sau trei alegători. Totuși, prezența nu a fost una mare pe tot parcursul zilei, iar măsurile anti-COVID au avut un rol definitoriu în acest sens. În toate secțiile de votare din municipiul Iași, intrarea și ieșirea alegătorilor s-a făcut prin zone diferite, iar toate persoanele au fost obligate să-și dezinfecteze mâinile și să poarte mască de protecție în interior.

Adauga un comentariu