National

Cum cataloghează Octav Bjoza decizia premierului Florin Cîțu: „Este o adevărată pagină rușinoasă în istoria PNL”

Publicat: 16 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum cataloghează Octav Bjoza decizia premierului Florin Cîțu Este o adevărată pagină rușinoasă în istoria PNL
Octav Bjoza susţine marţi, 16 martie 2021, faptul că decizia luată de premierul României, Florin Vasile Cîțu, de a-l demite este una „rușinoasă în istoria Partidului Naţional Liberal”. Acesta precieaza că prim-ministrul are o interpretare greșită

Octav Bjoza susţine marţi, 16 martie 2021, faptul că decizia luată de premierul României, Florin Vasile Cîțu, de a-l demite este una „rușinoasă în istoria Partidului Naţional Liberal”. Acesta precieaza că prim-ministrul are o interpretare greșită.

„Este o adevărată pagină rușinoasă în istoria PNL. Lângă noi au murit în temnițele şi lagărele de exterminare cei care au făurit Marea Unire. E rușinos cum caută să dea o interpretare incredibilă! Nu e adevărat ce spune domnul Cîțu, e interpretarea dumenealui. Dar nu putem să fim de părere că istoria poate fi falsificată. Foştii deținuți nu cunosc nici măcar unul care să fi avut de împărțit ceva cu etnia evreilor. Dimpotrivă. Această etnie, ştim cu toții, a dat mari personaltăți la nivel internațional. A veni să acuzi o întreagă etnie este o tâmpenie. La ce naiba am mai suferit noi?”, a transmis Octav Bjoza.

Octav Bjoza: „Am avut relaţii excepţionale cu evreii”

Fostul deținut politic și președintele AFDPR (Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România), Octav Bjoza, a menţionat că a avut relaţii excepţionale cu evreii în închisori şi lagăre. El ca deţinut politic nu vă acuza niciodată o etnie pentru nişte „nemernici”, care au comis crime asupra unui popor.

„Eu am întâlnit în închisori şi lagăre 10 evrei, cu care am avut relații excepționale. Așa am fost educați, încă de după gratii, să nu lucrăm cu culte sau etnii: ci cu oameni sau neoamnei. Niciodată deținuții politici nu vor acuza o etnie pentru niște nemernici, care au comis crime asupra unui popor”, a declarat Octav Bjoza.

Interpelat dacă în spatele acestei destituriri se află frații Muraru (Alexandru și Andrei), Bjoza a răspuns:

„Imposibil nu este, dar nu dețin informații de acest fel. Dar nici nu pot să le contest. Eu l-am cunoscut pe dl. Andrei, iar ce a spus fratele Alexandru te umple de scârbă”, a conchis fostul deținut.

Motivul pentru care premierul Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza

Premierul României, Florin Vasile Cîțu, a transmis marţi, 16 martie 2021, faptul că l-a demis pe Octav Bjoza din funcţie deoarece a pus în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încercat să pună pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România. Gestul făcut de Bjoza este unul periculos şi o încercare de a mistifica istoria, spune Florin Cîțu.

„O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice”, transmite Florin Cîțu.

Florin Vasile Cîțu: „Un afront şi o mare nedreptate față de toţi cei care au suferit”

Premierul Cîțu consideră că poziția lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 a reprezentat „un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”.

„Încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”, conchide premierul.

Adauga un comentariu