Actualitate

Cum păstrezi ordinea în casă. Cele mai eficiente metode de curăţenie

Publicat: 10 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum păstrezi ordinea în casă. Cele mai eficiente metode de curăţenie
Casa trebuie să fie mereu curată, dacă vrei să te simţi cu adevărat bine

Cum păstrezi ordinea în casă. Cu toții ne dorim curățenie și ordine în casă, însă uneori acest lucru e mai greu decât pare. Din fericire, poți face acest lucru fără prea mare efort. Totul e să fii organizat și să-ți impui păstrarea ordinii si a curățeniei.

Oricine îşi doreşte o casă curată și ordonată, care să emane o atmosferă primitoare. Iar curăţenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci şi al sănătăţii. Acarienii, microbii și alergenii se înmulţesc mai rapid într-un mediu murdar. Astfel, ne putem trezi cu afecţiuni grave, cum ar fi boli de piele sau probleme respiratorii. Așadar, pentru a evita astfel de complicații trebuie să faci curăţenie eficient. Mai mult, este necesară și păstrarea curățeniei cât mai mult timp.

Cum păstrezi ordinea în casă

Casa trebuie să fie mereu curată, dacă vrei să te simţi cu adevărat bine, după o zi obositoare de muncă. Dar ce te faci, însă, când ai scăpat lucrurile de sub control? Când locuința ta pare o aglomerare de obiecte inutile trebuie să cauţi o metodă să le organizezi. În continuare vă prezentăm 3 metode eficiente care te vor ajuta să păstrezi curăţenia în casă.

Metoda japoneză

Marie Kondo a patentat aceasta metodă foarte uşor de aplicat. Principul ei de bază: rămâi organizat, indiferent dacă stai în casa ta sau cu chirie.

În primul rând, nu începe să faci ordine până nu arunci toate obiectele inutile. Acest ritual ar trebui să aibă loc cel puţin o dată la 2 luni. Apoi, evaluează totul şi vezi ce-ţi oferă confort. Cu siguranţă nu ai nevoie de lucrurile care se afla în fundul şifonierului. Acele lucruri pot declanşa doar amintiri. Aşa că nu le păstra pe ideea poate le mai port. Asta n-o să se întâmple, cel mai probabil, iar spaţiul din dulapul tău va fi limitat.

De asemenea, aruncă lucrurile vechi cu valoare sentimentală. Amintirile tale nu vor dispărea odată cu aceste obiecte total inutile. Totodată, este bine să sortezi lucrurile pe categorii. Și nu umple la refuz sertarul. Trebuie să vezi toate lucrurile pentru a-ţi da seama mereu ce trebuie păstrat şi ce nu. De exemplu, în cazul unui şifonier, pune lucrurile pe verticală.

Cum păstrezi ordinea în casă prin metoda îmbrăţişării

Leo Babauta crede că e bine să te gândeşti întâi la motivul pentru care vrei să cumperi un lucru. S-ar putea să ai un sentiment de siguranţă, de aprobare sau de confort. Gândește-te la ceea ce ai cu adevărat nevoie şi la ceea ce crezi că ai nevoie.

Așadar, curăţenia e mai eficientă dacă te ocupi de lucrurile mici, mărunte. Exemplu? Dacă ai scăpat suc ori cafea pe parchet, şterge imediat urmele şi doar zonal. Nu te apuca să faci curăţenie pe toată suprafaţa parchetului.

E important să cureți doar zonele pe care le poţi cuprinde cu braţele, fără să umbli în jurul întregii camere. Astfel, dacă te muţi dintr-o zonă în alta, poţi termina curăţenia de două ori mai repede decât de obicei.

Decide de ce lucruri ai nevoie! Ai nevoie de 3 cutii pe care le vei eticheta astfel: 1. păstrează; 2. poate e nevoie; 3. aruncă. Cutia cu numărul 2 trebuie să stea cel mult 6 luni pe raftul tău. Apoi, trebuie să arunci ce nu foloseşti.

Metoda „messies anonymous”

Această metodă a a fost implementată în 1982 de către Sandra Felton. Motivul? Femeia își pierduse disertaţia în propria casă. Obosită să se tot învinovăţească, Sandra a hotărât să îşi facă propriile reguli.

Astfel, e mai uşor de făcut curăţenie, dacă o întreţii. Când e ordine şi fiecare obiect are locul său în casă, nimic nu va fi mai uşor decât curăţenia. Apoi, învaţă-i pe cei mici să trateze curăţenia ca pe o joacă. Oferă-le recompense, după ce fac un lucru pozitiv în acest sens.

De asemenea, foloseşte 3 cutii etichetate după cum urmează: 1. aruncă, 2. de dat sau de vândut şi 3. de depozitat. În cea din urmă, ar trebui să existe numai lucruri necesare.

Cum păstrezi ordinea în casă fără prea mare efort. Nu în ultimul rând, dacă o treabă durează mai puţin de 30 secunde (spălarea unei farfurii), fă-o pe loc. Din când în când, priveşte-ţi casa ca şi cum nu ar fi a ta. Aşa îţi vei da seama mai uşor ce trebuie îmbunătățit la ea.

Adauga un comentariu