National

Cum s-ar fi produs incendiul de la spitalul din Piatra-Neamț – FOTO, VIDEO

Publicat: 15 nov. 2020
Cum s-ar fi produs incendiul de la spitalul din Piatra-Neamț - FOTO VIDEO
Demonstrația incendiului de la Piatra Neamț

Deși în spațiul public vedem tot felul de persoane care își dau cu părerea și care dezbat „după ureche” dinamica producerii incendiului de la spitalul din Piatra-Neamț, modul în care s-a produs tragedia este foarte clar pentru orice om cu studii medii și care nu a fost degeaba la școală.

La secțiile ATI mediul este saturat cu oxigen, adică e mai mult oxigen decât în restul saloanelor și aceasta din motive terapeutice lesne de înțeles pentru toată lumea.

După cum am învățat cu toții la școală, oxigenul întreține arderea și orice scânteie într-un mediu cu surplus de oxigen duce la o reacție în lanț de oxidare, adică la o explozie urmată de un incendiu în care tot ce poate arde va arde de câteva ori mai repede și mai violent, având din belșug elementul chimic care întreține arderea, adică oxigenul.

Așadar dinamica producerii exploziei și incendiului de la secția ATI a fost una extrem de violentă, propagarea fiind de ordinul secundelor. Puteau sa aibă cele mai performante instalații de avertizare sau de stingere a incendiilor, nu-i ajuta cu mare lucru.

Pentru oricine are noțiunile minime de chimie și înțelege ce înseamnă o oxidare într-un mediu saturat de oxigen e foarte clar ce s-a întâmplat la spitalul din Piatra-Neamț.

Astfel de tragedii cu explozii în mediu saturat de oxigen s-au mai întâmplat și se vor mai întâmpla. Din păcate nimeni nu poate preveni în totalitate un scurt circuit sau o scânteie, iar tragedia de la Piatra-Neamț ar fi putut fi mult mai mare dacă explozia antrena vreun tub de oxigen care să explodeze la rândul lui.

Puteți vedea mai jos o demonstrație a arderii într-un mediu staturat de oxigen, cum e cel al pacienților care urmează o asemenea terapie. Începând cu minutul 1:45 demonstrația este relevantă pentru ceea ce s-a întâmplat la ATI Piatra-Neamț.

sursa articol
Adauga un comentariu