Prima pagină » Lifestyle » Casa si gradina » Cum să crești rozmarin în ghiveci. Totul despre îngrijirea acestei plante aromatice
Cum să crești rozmarin în ghiveci. Totul despre îngrijirea acestei plante aromatice

Cum să crești rozmarin în ghiveci. Totul despre îngrijirea acestei plante aromatice

27 nov. 2023, 11:36,
BZI.ro, în Lifestyle

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă aromată care se menține veșnic verde, și este utilizată adesea în bucătărie, având o aromă intensă și frunze interesante, asemănătoare acelor. Cultivarea rozmarinului în ghivece este surprinzător de simplă, iar această mirodenie poate adăuga savoare și gust atunci când este adăugată în numeroase preparate culinare. Citește mai departe pentru sfaturi despre cultivarea plantei de rozmarin în ghiveci.

Plantarea de rozmarin în ghiveci

Creșterea rozmarinului într-un ghiveci necesită un amestec comercial de înaltă calitate, cu ingrediente precum coajă fină de pin sau amestec de turbă cu vermiculit sau perlite. Cultivarea rozmarinului într-un ghiveci cu un diametru de cel puțin 30 cm oferă suficient spațiu rădăcinilor pentru a creaste a se extinde. Asigură-te doar că ghiveciul are un orificiu de drenaj, deoarece rozmarinul cultivat în diverse recipiente poate putrezi într-un sol mlăștinos și prost drenat.

Cel mai simplu mod de a cultiva rozmarin într-un ghiveci este să începi cu o mică plantă luată de la un centru de grădinărit sau dintr-o pepinieră, deoarece rozmarinul este dificil de crescut din semințe. Atunci când plantezi rozmarinul într-un ghiveci, ține cont că o plantare prea adâncă ar putea sufoca planta. Rozmarinul este o plantă mediteraneană care poate prospera într-o locație însorită pe terasă sau balcon.

Cu toate acestea, rozmarinul nu este rezistent la frig. Dacă locuiești într-un climat cu ierni reci, adu planta în interior înainte de primul îngheț din toamnă. Dacă nu vrei să cultivi rozmarin în interior, poți să îl cultivi ca plantă anuală și să începi cu o nouă plantă de rozmarin în fiecare primăvară.

Îngrijire și întreținere

Îngrijirea rozmarinului cultivat într-un ghiveci este destul de simplă și ușoară. Udarea corectă este cheia pentru cultivarea ierburilor de rozmarin în ghivece, iar cel mai bun mod de a determina dacă planta are nevoie de apă este să introduci degetul în sol. Dacă primii 3-5 cm de sol par uscați, este momentul să o uzi. Udați planta în profunzime, apoi lăsați ghiveciul să se scurgă liber, astfel încât să nu stea niciodată în apă. Fii atent, deoarece udarea excesivă este cel mai frecvent motiv pentru care plantele de rozmarin nu supraviețuiesc atunci când sunt plantate în recipiente.

Rozmarinul în ghivece în general nu necesită îngrășăminte, dar poți utiliza un îngrășământ uscat sau o soluție diluată de îngrășământ lichid solubil în apă dacă planta arată palidă sau creșterea este încetinită. În acest caz trebuie să fii atent, deoarece prea mult îngrășământ poate dăuna plantei. Este întotdeauna mai bine să pui mai puțin îngrășământ decât prea mult. Udă întotdeauna rozmarinul imediat după aplicarea îngrășământului. Asigură-te că aplici îngrășământul în solul din ghiveci, nu pe frunze.

Menținerea unei plante de rozmarin în viață în timpul iernii poate fi complicată. Dacă decizi să aduci planta în interior în timpul iernii, aceasta va avea nevoie de o locație luminoasă. O fereastră însorită este locul ideal, atât timp cât planta nu va fi expusă aerului rece. Asigură-te că rozmarinul în ghiveci are parte de o bună circulație a aerului și că nu este poziționat într-o locație aglomerată, împreună cu alte plante, având în permanență grijă să nu o uzi excesiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *