Deși încă nu este sezonul acestor ciuperci, nu strică niciodată să știi cum se face cea mai bună zacuscă din ghebe. Este un preparat culinar delicios, care păstrează aroma bogată a legumelor și a ciupercilor. Fiecare gospodină are propria variantă a rețetei, dar elementele de bază rămân aceleași.
Ghebele sunt o specie de ciuperci cu o aromă puternică, iar zacusca de ghebe este cu adevărat delicioasă. Aceste ciuperci care formează de obicei ciorchine dense la baza copacilor și se găsește mai ales în emisfera nordică, deși, poate fi întâlnită în întreaga lume în principal în zonele cu climat temperat, dar și tropical.
Cum să faci cea mai bună zacuscă din ghebe
Ghebele pot fi găsite de la sfârșitul lui septembrie pânăiarna sau când apare primul îngheț. Se găsesc în pădurile de foioase, răsinoase, conifere, dar și în livezile de pomi fructiferi.
Pot fi recunoscute după culoarea gălbuie ca mierea a pălăriei. Culoarea este mai deschisă pe margini, dar mai închisă spre vârf. Ghebele au pălăria solzoasă, inelul albicios de pe picior, picior fibros și închis la culoare.
Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, ghebele sunt gustoase, versatile și ușor de savurat în mai multe rețete diferite. Au o aromă ușor dulce, dar pământească și o textură distinctă, masticabilă. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg ceapă; 2 kg ardei roșii; 850 g morcovi; 500 g ghebe proaspete; 600 g bulion; 500 ml ulei; frunze dafin; sare și piper.
Toacă sau dă prin robotul de bucătărie ceapa, apoi pune la călit într-o tigaie sau oală mare cu ulei. Curăță, spală și toacă morcovii și adaugă-i și pe ei. Urmează ardeii și poți da toate legumele prin robotul de bucătărie astfel încât să obții o zacuscă omogenă și fină. Lasă legumele la călit și apoi dă focul mic să fiarbă cam o oră jumătate, amestecând din când în când.
Legumele trebuie să fie bine fierte. Se adaugă apoi ghebele tocate, se pune sarea și piperul, bulionul, se amestecă bine și se lasă la fiert cam 2 ore. Se pun foile de dafin și compoziția se pune în borcane sterilizate, care se lasă sub un prosop până se răcesc.
Apoi, se depozitează în locuri răcoroase și întunecate și pot fi servite oricând. Poți adăuga mărar sau pătrunjel, în funcție de preferințe.
Ce beneficii are această ciupercă
Ghebele reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, care sunt compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. De fapt, studiile în vitro arată că mai mulți compuși specifici izolați din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.
Deși sunt necesare încă mai multe cercetări pentru a determina modul în care ghebele pot afecta cancerul la oameni, unele studii arată că ar putea ajuta la blocarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase în vitro. Află cât timp se fierb ciupercile pleutorus.
De exemplu, un studiu în vitro a constatat că armilarikin, un compus găsit în ghebe, a fost capabil să distrugă celulele canceroase ale ficatului. Între timp, alte cercetări arată că ar putea fi chiar terapeutic împotriva leucemiei și a celulelor canceroase esofagiene.
Una dintre cele mai promițătoare utilizări ale acestor ciuperci este potențialul său de a spori funcția creierului și de a proteja împotriva tulburărilor neurodegenerative.
De fapt, un studiu a constatat că extractele obținute din ghebe au fost eficiente la îmbunătățirea funcției neuronilor, prevenind leziunile celulare și scăzând acumularea de proteine din creier care au fost legate de boala Alzheimer. Astfel că, pe lângă faptul că este cea mai bună zacuscă din ghebe, această ciupercă are și nenumărate beneficii.