Prima pagină » Culinar » Cum să faci cel mai simplu și gustos sos pentru shaorma acasă? Iată câteva rețete pe care trebuie neapărat să le încerci!

Cum să faci cel mai simplu și gustos sos pentru shaorma acasă? Iată câteva rețete pe care trebuie neapărat să le încerci!

19 sept. 2025, 10:45,
Redacția BZI în Culinar

Un sos pentru shaorma bine ales poate transforma complet această mâncare populară de fast-food, oferindu-i savoare și echilibru. Fie că îl prepari acasă sau îl alegi dintr-un magazin, sosul joacă un rol important în prepararea rețetei.

Îți place shaorma, dar simți că lipsește ceva care să-i dea acel gust autentic și savuros? Secretul stă în alegerea unui sos pentru shaorma potrivit, fie că vorbim de un sos de usturoi cremos, un sos picant intens sau o combinație fresh de iaurt și verdețuri.

Cum să faci cel mai simplu și gustos sos pentru shaorma acasă

Poți începe să faci un sos de usturoi, pentru care vei avea nevoie de 6-7 căței mari de usturoi, curățați; 1 albuș; 1 lingură suc de lămâie; ½ linguriță de sare; 150 ml ulei de floarea soarelui; 2 linguri de apă cu gheață.

Prima dată se taie cățeii de usturoi felii subțiri și îi pui într-un blender împreună cu sarea, sucul de lămâie și o lingură de ulei. Apoi se mixează până se obține o pastă. Se adaugă și albușul și se mixează la viteză mare timp de 30 de secunde.

Se toarnă o treime din ulei și se mixează. Repetă procedura de încă două ori, iar când torni ultimul ulei, adaugă și apa foarte rece și mixează aproximativ 1 minut. Dacă dorești, mai poți condimenta cu sare.

La final vei obține un sos cremos, aerat, aromat. Dacă vrei ca aroma să nu fie atât de puternică, îl poți păstra la frigider, într-un recipient etanș, până a doua zi.

Un alt sos foarte bun pe care trebuie să-l încerci este sosul de castraveți. Vei avea nevoie de 200-300 g castraveți; 200 g iaurt cremos (4-5% grăsime); 3 căței de usturoi; 1 lingură ulei de măsline; mărar proaspăt; 2-3 fire de mentă, opțional; zeama de la ½ lămâie; sare și piper.

Prima dată se spală castraveții, se curăță de coajă, se dau prin răzătoarea mare și se storc bine, apoi se pun într-un bol. Se adaugă usturoiul zdrobit, mărarul și menta tocate fin și restul ingredientelor. Condimentezi cu sare, omogenizezi și lași sosul la rece 2-3 ore înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Cu ce se condimentează carnea de shaorma

Condimentele definesc gustul final al cărnii și influențează direct calitatea produsul finit. De aceea, restaurantele se interesează dacă produsul vine deja marinat sau dacă personalul din bucătărie trebuie să se ocupe de condimentare. În general, carnea pre-marinată este preferată pentru că economisește timp și reduce variațiile de gust între loturi.

Cele mai utilizate condimente sunt: sare; piper negru; boia dulce sau iute; usturoi granulat; coriandru; chimion; ceapă deshidratată; scorțișoară (în unele rețete cu influență orientală). Rețeta trebuie să pună în valoare carnea, nu să o acopere.

Carnea este ingredientul principal al shaormei. Restul, lipia, cartofii prăjiți, murăturile, varza, roșiile, ceapa și sosurile sunt ingrediente care completează preparatul. Unele restaurante adaugă brânză topită sau salată, în funcție de rețetă sau de cum vrea să își personalizeze clientul mâncarea. Însă, dacă gustul cărnii este slab, toate celelalte ingrediente devin irelevante. Prin urmare, pe lângă un sos pentru shaorma gustos și calitate cărnii contează foarte mult.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025