Puține gospodine știu că pot face frișcă din lapte, ei bine, trebuie să știi că rețeta este foarte simplă și ingenioasă. Oricine ar trebui să o știe și să o aplice la nevoie. Un mare avantaj al acestei versiuni este că are mai puține calorii și poate fi făcută inclusiv fără zahăr.
Frișca obținută din lapte este cremoasă și gustoasă și o poți folosi la prăjituri, torturi sau băuturi. Modul de preparare este cât se poate de simplu și rapid, iar rețeta poate fi realizată și în versiunea vegană, dacă se folosește un lapte vegetal și o gelatină vegană.
Cum să faci frișcă din lapte
Dacă nu ai smântână la îndemână sau, pur și simplu, nu vrei să o folosești, poți prepara frișca de casă și din lapte. Ca să o obții, nu ai nevoie decât de cinci ingrediente simple și să urmezi pașii necesare. Astfel că, vei avea nevoie de 60 ml apă; 10 g gelatină granulată; 250 ml lapte; 40 g zahăr pudră; esențe vanilie, rom, lămâie (dupa gust).
Primul pas constă în dizolvarea gelatinei în apă călduță, în care amesteci în mod constant, până ce se topește în totalitate. Combină laptele rece cu esențele și zahărul pudră și adaugă gelatina peste, apoi amestecă bine și pune totul la frigider pentru cel puțin o oră și jumătate.
La fiecare sfert de oră, scoate compoziția din frigider și amestecă, folosindu-te de un tel. După ce a stat suficient la rece, bate laptele cu mixerul pentru 7-8 minute. Frișca de casă din lapte este un semi-înlocuitor al frișcăi clasice, rezultatul fiind mai aproape de o cremă gelatinoasă, dar la fel de gustoasă ca frișca normală.
Se poate bate laptele de cocos?
Pentru a face o variantă vegană a rețetei de frișcă, trebuie să folosești lapte de cocos. Iar spre deosebire de omologul său de origine animală, laptele de cocos nu poate fi pur și simplu turnat într-un bol și bătut.
Pentru a obține o textură pufoasă și aerată, trebuie să separi grăsimea. Atunci când răcești o cutie de lapte de cocos în frigider, se formează un strat gros deasupra, numit smântână de cocos.
Această cremă groasă este scoasă fără lichidul de bază și se bate crema de cocos. Există o metodă pentru ca această rețetă să iasă perfect, iar aceasta începe cu separarea smântânii de cocos de partea apoasă.
În primul rând ai nevoie de lapte de cocos integral gras, pentru că nu va ieși bine cu cel cu conținut scăzut de grăsime. Pune laptele în frigider peste noapte și ai grijă să nu agiți recipientul când îl scoți, crema va pluti deasupra. Apoi pur și simplu se scoate cu lingura.
Vei avea nevoie de 2 conserve de 400 ml de lapte de cocos și 70 de grame de zahăr pudră plus 2 linguri în plus. După ce ai efectuat procesul de mai sus, pune smântâna în bol și bate smântâna la viteza mare cu un mixer timp de aproximativ 15-20 de secunde, sau până când devine netedă.
Adaugă zahărul și mai mixează timp de aproximativ 20 de secunde, începând de la viteză mică și trecând rapid la cea mare, până când se încorporează. Folosește frișca vegană imediat sau păstreaz-o la frigider până la 3 sau 4 ore înainte de utilizare. Atât frișca din lapte, cât și cea din cocos sunt bune pentru prăjituri și torturi.