Calamarul la grătar este o delicatesă deosebit de apreciată în Grecia, fie ca fel principal, fie ca o gustare la un pahar de vin alb. De asemenea, se gătește mult și în perioadele de post. Cu toate că de obicei calamarul se prăjește, de multe ori este preferat și la grătar pentru a evita prăjeala.
Cu toate că probabil primul preparat care-ți vine în minte când te gândești la calamar sunt celebrele inele pane, acest fruct de mare are un gust deosebit și atunci când este gătit la grătar. Mai ales atunci când ai la îndemână o rețetă ușoară și ingrediente la îndemână.
Cum să gătești calamar la grătar?
Deși cea mai populară rețetă cu calamar este cea de inele pane, aceste fructe de mare tubulare sunt foarte gustoase și la grătar. În special, dacă este marinat bine înainte cu zeamă de lămâie și ulei de măsline. Această rețetă este una simplă și ușor de preparat, fiind foarte familiară pe malurile Mării Mediterane. Vei avea nevoie de 2 calamari curățați, 50 ml ulei de măsline, 1 lămâie, 1 cățel mare de usturoi, oregano proaspăt, sare și piper.
Prima dată se crestează calamarii pe o laterală, adică pe partea interioară a tubului de calamar, în acest fel se permite marinatei să pătrundă bine în carne și să o frăgezească. Se amestecă apoi uleiul de măsline cu zeama de lămâie și se adaugă usturoiul tocat din cuțit, sare și piper.
Adaugă oregano proaspăt, tocat mare, apoi pune totul peste calamari. Se freacă bine calamarii pentru a intra marinata și se acoperă totul și se dă la frigider pentru 2 ore. Iată cum să gătești corect creveții.
Ca toate fructele de mare, calamarul se face la foc iute, fie că folosești grătar de exterior, fie că folosești unul electric pentru interior. Se scurg calamarii de marinată și se pun pe grătar. Se frig calamarii pe fiecare parte, dar nu mai mult de 2-4 minute pe fiecare parte.
Dacă îl vei ține mai mult, calamarul devine cauciucat și tare. Aceștia se fac la foc mare pentru a prinde culoare, iar tentaculele, fiind mai subțiri, se vor prăji mai tare și vor fi ușor crocante.
Cum se curăță calamarii corect
Pune calamarii pe o hârtie sau un tocător și folosește o pereche de mănuși. Ține coada calamurului cu o mână și capul cu cealaltă mână. Trage ferm, cu o ușoară mișcare de răsucire. Capul și măruntaiele ar trebui să alunece cu ușurință în afara corpului. Tentaculele și corpul fără măruntaie sunt comestibile, iar capul și măruntaiele se aruncă.
Cerneala calamarilor este folosită de mulți bucătari pentru a adăuga o aromă deosebită preparatelor. Sacul cu cerneală este situat în măruntaiele calamarilor. Arată ca o venă neagră și este ușor de îndepărtat cu unghia. Pentru a ajunge la cerneală, găurește sacul de cerneală și stoarce-l într-o lingură de apă, vin sau alt lichid de gătit.
Tentaculele calamarilor sunt comestibile și sunt absolut delicioase atunci când sunt prăjite sau folosite pentru o supă de fructe de mare. Se plasează cuțitul exact în spatele ochilor calamarului și se taie. La ele trebuie să îndepărtezi vârful și ciocul.
Porțiunea cozii conține o porțiune subțire de cartilaj, care nu este comestibilă și trebuie eliminată. Poți apuca acest cartilaj cu degetele, după care îl tragi cu ușurință din corpul calamarilor. Ca garnitură pentru calamarul la grătar, poți alege o salată de crudități, verdețuri sau o porție de cartofi fierți sau chiar o salată orientală.