Când vine vorba de mese savuroase și rapide, friptura de vită la tigaie rămâne una dintre cele mai apreciate alegeri în bucătăriile din întreaga lume. Gustul intens, textura suculentă și versatilitatea acestui preparat îl transformă într-un preparat delicios atât pentru mesele de zi cu zi, cât și pentru ocaziile speciale.
Fie că preferi o friptură fragedă, cu interior roz și crustă crocantă, fie una bine făcută, dar suculentă, prepararea corectă în tigaie poate face diferența între un preparat simplu și unul delicios. Nu toată carnea de vită este potrivită pentru o friptură suculentă, fragedă și aromată. Diversele tipuri de carne se comportă diferit la gătit din cauza texturii și chiar a gustului.
Cum să gătești o friptură de vită perfectă la tigaie
Pentru a face această delicioasă friptură de vită la tigaie, vei avea nevoie de 500 gr carne de vită; 2 linguri de ulei de măsline; 1 ceapă; 2 căței de usturoi; 400 gr roșii tăiate bucăți; 100 ml vin alb; 300 gr tagliatelle; 12 măsline fără sâmburi, 2 linguri busuioc proaspăt, sare și piper.
Se împarte bucata de carne în patru fripturi. Se freacă fiecare pe ambele părți cu o lingură de ulei de măsline și puțin piper negru. Se încinge o tigaie mare, apoi se prăjesc fripturile, în două serii dacă este nevoie. Se scot pe o farfurie și se păstrează la cald.
Pentru sos, se adaugă în tigaie, restul de ulei, apoi ceapa și usturoiul și se prăjesc pe foc potrivit pentru 5 minute. Se adaugă roșiile și vinul. Se lasă să fiarbă totul liniștit timp de 5-10 minute, amestecând ocazional ca să desfacă roșiile, pânp se formează sosul.
Între timp, se fierb pastele într-o oală cu apă sărată clocotită, timp de 8 minute sau conform instrucțiunilor de pe pachet, până se înmoaie, dar miezul le rămâne încă tare. Apoi se scurg.
Se amestecă în sos măslinele și busuiocul, se potrivește totul de sare și piper. Apoi se pun bucățile de carne în tigaie peste sos și se încălzesc, punând cu lingura sos peste carne. Se distribuie pastele în patru farfurii și se presară cu frunze de busuioc, după gust. Se pun fripturile și sosul peste paste și preparatul este gata.
Frăgezirea cărnii de vită
Există diferite moduri de a frăgezi carnea, inclusiv gătirea lentă, marinarea și chiar tocarea. Frăgezirea fripturii depinde și de bucata de carne și proveniența ei, dar și de modul în care intenționezi să o pregăteși.
Oricum ar fi, frăgezirea fripturii ajută carnea să-și păstreze aromele și sucurile. Când frăgezești o bucată de carne, practic, faci găuri în țesutul conjunctiv, permițând cărnii să absoarbă mai bine condimentele și marinatele, obținând o friptură mai suculentă și mai ușor de consumat.
De asemenea, frăgezirea ajută la prepararea bucăților groase de friptură. De exemplu, fripturile cu fibre musculare lungi și rigide, care sunt greu de mestecat, au nevoie să fie frăgezite pentru a putea fi savurate. Anumite metode de gătit, cum ar fi prăjirea și grătarul, dau rezultate mai bune cu bucăți mai subțiri de carne.
Marinarea este una dintre cele mai populare metode pentru frăgezirea cărnii de vită și nu numai. Marinarea presupune înmuierea cărnii într-un amestec de lichide și condimente pentru un anumit timp înainte de gătire. Acest proces ajută la descompunerea fibrelor de carne și îmbunătățește textura și aroma.
Poți folosi ingrediente precum ulei de măsline, oțet, suc de lămâie, iaurt, vin sau chiar bere pentru a marina carnea. Condimentele și ierburile precum usturoiul, ceapa, rozmarinul, cimbrul și piperul sunt, de asemenea, adăugate pentru a îmbunătăți gustul. Cu ajutorul acestora, vei face o friptură de vită perfectă la tigaie.