Ştim cu toţii că există Bine şi Rău. Aşa cum unii oameni parcă sunt bunătatea întruchipată, la fel sunt şi cei care parcă s-au născut ca să facă rău. Se spune că, dacă visezi pisică, indiferent de culoare, înseamnă că cineva ţi-a făcut vrăji. Cu alte cuvinte, îţi doreşte răul şi vrea să ţi se întâmple ceva nu tocmai bun. În asemenea situaţii, unii bătrâni ne sfătuiesc să mergem biserica, pentru că de farmece şi vrăji am putea scăpa cu moliftele Sfântului Vasile cel Mare.
Trebuie spus că vorbim despre nişte rugăciuni foarte puternice, aparte faţă de ceea ce citim în fiecare zi sau faţă de cele din Acatistier. Nu toţi preoţii le citesc. În plus, trebuie să fii pregătit sufleteşte, adică să fi postit câteva zile înainte şi să te fi spovedit şi împărtăşit. Hai să vedem încă cum poţi scăpa de farmece şi vrăji cu moliftele Sf. Vasile cel Mare.
Ce trebuie să facă orice creştin înainte de molifte
Înainte de a lua parte la aceste slujbe, iată ce anume e bine să facă orice creştin:
- post câteva zile. Se spune că, astfel, omul face un sacrificiu, iar Dumnezeu îl răsplăteşte;
- după post, urmează spovedania. Dacă nu ai făcut spovedania generală, din momentul în care ai împlinit 7 ani, e timpul să cauţi un duhovnic, care să aibă timp şi răbdare să te asculte;
- împărtăşanie. Mergi cu inimă deschisă la Sfânta Împărtășanie;
- fii un om cât mai bun. Bineînţeles, acest lucru nu e valabil strict pentru perioada dinainte de slujba specială, ci pentru toată viaţa. Fii milos, ajută ori de câte ori poţi, nu purta pică nimănui, nu „săpa” pe nimeni;
- cere-ţi iertare de la cei ai casei sau de la persoanele faţă de care ştii că ai greşit. Se spune că, asftfel, ţi se mai iartă din păcate. Dacă însă cineva nu te-a iertat, se zice că nu mai e treaba ta. De tine ţinea doar faptul de a-ţi cere iertare.
De ce toată această pregătire? Pentru că la asemenea slujbe vin şi persoane demonizate, iar în timpul lor, duhurile rele pot ieşi din acei oameni şi pot intra în cei care sunt mai vulnerabili sufleteşte.
Dacă ai pe cineva în familie despre care se spune că este îndrăcit, adică e posedat, urmează aceşti paşi:
- spovedania generală a păcatelor;
- post miercurea şi vinerea. Aceste două zile au fost prevăzute ca obligatorii de către Iisus Hristos în Evanghelie. Miercurea semnifică ziua în care Mântuitorul a fost prins, iar vinerea ziua în care a fost răstignit;
- participarea la Sfânta Liturghie;
- participarea cu persoana bolnavă la Sfântul Maslu.
Apoi urmează ca un preot să citească moliftele. Caută un loc mai retras, poate chiar o mănăstire unde se citesc aceste rugăciuni.
Ce înseamnă dacă citeşti moliftele Sfântului Vasile
Sunt persoane care preferă să citească rugăciunile acasă, în intimitatea locuinţei. Acest lucru, conform preoţilor, este foarte periculos. În primul rând, ele nu se citesc ca pe orice rugăciune. În al doilea rând, nu degeaba nu toţi preoţii au dezlegare să le citească. Se zice că citirea lor agită duhurile rele. Iar dacă nu ești pregătit, nu le faci față. De aceea, pregătirea de dinainte are rolul ei. Dacă vrei să scapi de farmece și vrăji, moliftele Sf. Vasile te pot ajuta, dar cele sprijinul și unui preot. Doar el este pregătit, prin puterea Harului primit la hirotonire. Doar preoţii au voie să citească şi:
– lepădările la botez;
– Moliftele Sfântului Ioan Gură de Aur;
– Moliftele Sfântului Trifon;
– Moliftele Sfântului Eustaţie s.a.m.d.
Iată şi recomandările părintelui Ilarion Argatu:
- persoana care le citeşte să fie curată sufleteşte (să nu fi făcut păcatul curviei, să nu fie întinat);
- să nu fii certat cu nimeni;
- să posteşti timp de 24 de ore înainte de slujba efectivă;
- să faci metanii, dacă se poate chiar 40;
- să ţii candela şi o lumânare aprinse, dacă preferi să citeşti rugăciunea acasă.
Iată varianta audio a moliftelor Sf. Vasile cel Mare: