Prima pagină » WoW! » Religie » Mănăstiri unde se citesc moliftele Sfântului Vasile – Ce să faci înainte
Mănăstiri unde se citesc moliftele Sfântului Vasile - Ce să faci înainte

Mănăstiri unde se citesc moliftele Sfântului Vasile – Ce să faci înainte

30 mart. 2021, 10:30,
în WoW!

În tradiţia ortodoxă s-a înrădăcinat ideea că cine participă la moliftele Sfântului Vasile este posedat de duhuri rele. Într-adevăr, există şi această situaţie. Totuşi, preoţii ţin să precizeze că este vorba de alungarea duhurilor rele şi din casele noastre ori din anumite locuri. Dacă vrei să participi la o asemenea slujbă, este bine să ştii câteva mănăstiri unde se citesc moliftele Sfântului Vasile.

Ţine minte: înainte de a lua parte la rugăciuni, pregăteşte-te temeinic. Posteşte câteva zile, spovedeşte-te şi, apoi mergi la Sfânta Împărtăşanie. Lupta pe care o duce preotul cu duhurile rele, prin citirea rugăciunilor, îl încearcă şi pe credincios. Pregătirea făcută înainte îl ajută, în schimb, să facă față mai bine. Bineînțeles, nu oricine le poate citi.

Biserici din Iaşi unde se citesc moliftele Sfântului Vasile

Moliftele Sfântului Vasile nu se citesc în orice biserică şi, cu siguranţă, nu de către orice preot. Înainte de a le citi, fetele bisericeşti trec printr-o perioadă de pregătire. Rolul acesteia este de a face față mai bine efectelor negative care se pot răsfrânge asupra lor şi a familiilor lor. Bineînţeles, şi credincioşii trebuie să se pregătească sufleteşte.
În țară sunt câteva locuri unde aceste rugăciuni se citesc din când în când. În Iaşi, spre exemplu, moliftele se citesc la mănăstirea Cetăţuia. În fiecare săptămână, acolo se adună zeci de credincioşi, încât parcarea şi lăcaşul de cult aproape că devin neîncăpătoare. Timp de o oră, oamenii stau în genunchi şi ascultă rugăciunile. Se spune că, acolo, moliftele se citesc de 50 de ani, fiind singurul loc unde ele se rostesc în mod regulat. Trebuie spus şi că, în multe lăcaşuri de cult, moliftele se citesc fie în seara de 31 decembrie, fie a doua zi, pe 1 ianuarie.

Moliftele Sfântului Vasile – Biserici din ţară unde se citesc

În judeţul Suceava, părintele Daniel Lăcătușu este cunoscut pentru faptul că citeşte aceste rugăciuni. Nu face însă şi exorcizările. În urmă cu mai mulţi ani era paroh la biserică din satul Grigoresti, comuna Siminicea.

Renumită este Biserica Zlătari, unde se afla şi mâna Sf. Ciprian. Despre acest sfânt se ştie că, iniţial, a fost vrăjitor, apoi s-a convertit la ortodoxie. Acatistul său e recomandat celor care se confruntă cu farmece şi vrăji.

De asemenea, pentru citirea moliftelor Sfântului Vasile, credincioşii merg la preotul Ștefan Argatu, din Vrancea, destul de aproape de Focşani. Acesta este unul dintre băieții regretatului părinte Ilarion Argatu. De trei ori pe săptămână, ținând post negru, preotul citește rugăciunile de dezlegare.

Mănăstiri unde se citesc moliftele Sfântului Vasile

Trebuie menţionată, în primul rând, mănăstirea Frăsinei. Acolo, conform unor informaţii, moliftele se citesc după fiecare Sfântu Maslu. Ţine cont însă de faptul că, acolo, la biserica din deal, femeilor nu li se permite accesul. Ele pot rămâne însă la biserică din vale.

De reţinut: toate lăcaşurile de cult unde se citesc aceste rugăciuni speciale au primit binecuvântare şi aprobare. Nimic nu se face fără aprobare. Mulți credincioși merg la bisericp, chiar la aceste slujbe, pentru a-și regăsi liniștea și pacea interioară. Alții cred că li se fac farmece și, fiind bântuiți de vise agitate, cu tot felul de apariții stranii, își caută scăparea. Spre exemplu, se spune că nu este bine să visezi cai. Cică persoanei care visează cai i-a făcut cineva vrăji de ursită, ca să moară.

Iată ce spune părintele Calistrat, de la mănăstirea Vlădiceni, despre cum să ne ferim de vrăji:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *